Decembar otvorenog uma

Udruženje Open minded aktivnosti u ovoj godini nastavlja sa još nekoliko zanimljivih književnih večeri. Nakon sajma knjiga Doctrina fair održanog početkom ove godine u decembru je najpre u Osečini održano književno veče Željka Obrenovića i Luke Tripkovića.

U svečanoj sali Valjevske gimnazije večeras, 16. decembra, u 19 časova očekuje nas zanimljiva javna tribina povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida. Gosti, prof. dr Miloš Ković i doc. dr Miloš Jovanović, su i više nego kvalifikovani da govore o ovom događaju koji je presudno uticao na savremeni tok istorije, a novinar Mile Perić će moderirati diskusijom.

U ponedeljak 23. decembra, u 19 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije, svoj novi roman „Solunska 28“ predstaviće dr Nele Karajlić. Nastavak sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta još jednom potvrđuje da je naša književnost u dr Karajliću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da nam kaže.

Kao zaključak nameće se činjenica da je za opstanak jednog društva najbitnije njegovo preispitivanje i svi navedeni programi su organizovani sa istim ciljem – da bi se društvene pojave i svet oko nas dubinski analizirali, ali i da bismo čuli od navedenih gostiju da li je društveni progres nekako ostvariv. Izokrenuta lestvica vrednosti sistematično uslovljava da se ne skreće pažnja na zaiste važne trenutke iz kulturno – društvenog miljea, a udruženje građana OPEN MINDED svojom aktivnošću nastoji da pruži tračak vere u prave vrednosti kako se ne bi obistinile crne pretpostavke iz pesme Bitlsa „Nowhere man”, čiji stihovi, nažalost, u mnogome uokviruju model egzistiranja savremenog čoveka:

He’s a real nowhere man
Sitting in his nowhere land
Making all his nowhere plans for nobody

Doesn’t have a point of view
Knows not where he’s going to
Isn’t he a bit like you and me?
Nowhere man please listen
You don’t know what you’re missing
Nowhere man, the world is at your command“.

Ivan Bazrđan

Predsednik organizacionog odbora

OPEN MINDED ASSOCIATION

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.