Javna rasprava bez gradonačelnika, a „vruć krompir“ u rukama Tabaševića , Trifunovića i Todorovićke I

Posećenost javne rasprave u vezi predloga budžeta grada Valjeva za 2020. godinu ove godine bila je nešto bolja. Ipak, javnoj raspravi nije prisustvovao gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović , a načelnici odeljenja u Gradskoj upravi napustili su javnu raspravu pre nego što je usledio deo u kome su trebali da odgovaraju na pitanja gradjana.

Budžet grada Valjeva za 2020. godinu projektovan je u visini od 3,4 milijarde, a na javnoj raspravi budžet su u ime grada Valjeva branili načelnik odeljenja za budžet Željko Tabašević, načelnica odeljenja za razvoj Tijana Todorović i načelnik odeljenja za infrastrukturu Zoran Trifunović.

Kako se moglo čuti u prezentaciji budžeta struktura rashoda je sledeća:

  1. Stanovanje urbanizam i planiranje 6,5 miliona dinara
  2. Komunalne delatnosti 357,5 miliona dinara
  3. Lokalni ekonomski razvoj 97 miliona dinara
  4. Razvoj turizma 65 miliona
  5. Poljoprivreda i ruralni razvoj 65,1 milion
  6. Zaštita životne sredine 62,2 miliona dinara
  7. Organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastrruktura 585,5
  8. Predškolsko vaspitanje i obrazovanje 526 miliona 
  9. Osnovno obrazovanje i vaspitanje 197,2 milona
  10. Srednje obrazovanje 96 miliona dinara
  11. Socijalna i dečija zaštita 153 miliona
  12. Zdravstvena zaštita 76 miliona
  13. Razvoj kulture i informisanja 261,1  milion dinara
  14. Razvoj omladine i sporta 185 miliona
  15. Opšte usluge lokalna samouprava 626,8 milona dinara
  16. Politički sistem lokalne samouprave 71,8 miliona dinara
  17. Energetska efikasnost i onovljivi izvori energije 30 miliona dinara

Gradjani koji su se javili za reč tražili su odgovore na pitanja ponajviše iz oblasti infrastrukture i komunalne izgradnje u zavisnosti od Mesne zajednice. Od gradskih vlasti tražilo se da u budžet bude uvrštena kanalizaciona mreža pojedinih naselja, parkinzi, putevi. Zanimljivo je bilo da su čak tri gradjanina postavila pitanje gerontološkog centra za koji je odgovor glasio da će biti uradjeno preprojektovanje istog , a da će potom Kancelarija za javna ulaganja finansirati dalje radove. Kako je objekat ukrovljen jasno je da se preprojektovanje može odnositi na izmenu unutrašnjih prostorija jer bi u svakom drugo slučaju s obzirom da je objekat izgradjen preprojektovanje moglo značiti rušenje nekog dela ili pak dogradnju nekog dela. Ipak, rokovi nisu dati.

Aerozagadjenje bila je druga dominatna tema javne rasprave , a kako se moglo čuti za subvencionisanje kotlova na pelet što je bilo jedno od postavljenih pitanja ne postoji zakonska mogućnost. Načelnik budžeta Željko Tabašević zatražio je od načelnice Grradske uprave Jlice Panjković Tešić da odgovori na ovo pitanje , ali je ona odbila pokazujući prstom da neće izaći za govornicu. Tako je pitanje ostalo neodgovoreno , a ponajviše dodatak istom pitanju kako to mogu da rade neki drugi gradovi, u čemu je njihov specifikum u odnosu na Valjevo?

Tabašević istovremeno nije odgovorio ni na pitanje zašto se ne poštuje zakon da se pre rebalansa budžeta održava javna rasprava , nije mogao da kaže ni mnogo drugih odgovora jer su u medjuvremenu oni koji znaju odgovore, načelnici odeljenja, napustili salu.

Shodno činjenici da raspravi tradicionalno nije prisustvovao ni gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović razumljivo je da sluha za gradjane nisu imali ni načelnici . Na kraju, oni nisu birani od strane gradjana . Gvozdenović je još jednom potvrdio da ga ne interesuje šta misle gradjani . Govornici na javnoj raspravi bili su vremenski ograničeni na pet minuta za iznošenje predloga, sugestija i kritika.

Ovoga puta nije se moglo čuti ni da li je budžet razvojni , socijalni, infrastrukturni ili kakav god da jeste , a shodno situaciji jasno je da je pre svega politički.

Opšti utisak koji se mogao steći prateći raspravu, jeste da nazovi branioci budžeta na raspravi jesu zapravo oni koji se ne pitaju o budžetu, dok oni koji se pitaju nemaju vremena za gradjane koji budžet pune .

*O većini izlaganja gradjana i postavljenim pitanjima , ali i dobijenim odgovorima  Vamedia će izveštavati u posebnim tematskim tekstovima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.