Plaća se čišćenje snega , ali i čekanje na rad

Kada se može očekivati sneg i koliko će ga biti predstojeće zime nije poznato,a grad je izabrao izvodjača za zimsko održavanje ulica i puteva, preduzeće Ingrap omni koje će taj posao obavljati za 54 542 400 dinara.

U prethodnom mesecu Grad Valjevo je zaključio javnu nabavku vezanu za zimsko održavanje i izabrao izvodjača .Procenjena vrednost javne nabavke bila je 54 545 454 dinara ,a ponuda koja je bila najpovoljnija bila je za tri hiljade dinara niža i dalo ju je preduzeće Ingrap omni koje se jedino i javilo na objavljeni tender.  Sezona zimskog održavanja ulica i puteva traje od 15. novembra do 31. marta iduće godine.

Kako se moglo čuti programom održavanja obuhvaćene su 84 ulice od 450 koliko ih ima, a cena čišćenje snega skočila je sada dvostruko u odnosu na prethodne godine kada je recimo 2016. godine za zimsko održavanje utrošeno nešto iznad 28 miliona dinara. Plan ulica koje se čiste od snega u zimskim mesecima nije značajno menjan, a sve i da jeste dodavanje jedne ili dve ulice na postojeći spisak teško da može da objasni iznos koji grad izdvaja.

Ipak ova cifra ne mora biti dostignuta i ona zavisi od toga koliko je preduzeće angažovano na čišćenju snega. To bi bar tako trebalo da bude i bilo je ranijih godina ipak novina aktuelne vlasti jeste plaćanje „pripravnosti mehanizacije“ odnosno ležarina . Iako je aktuelna vlast požurila da se opravda rekavši da se time obezbedjuje spremnost izvodjača da reaguje , nejasno je zašto je to potrebno ako je izvodjač radova već obezbedjen ugovorom i logično bi bilo da je pre potpisivanja ugovora  procenjeno da li je spreman da posao odradi odnosno, da li poseduje traženu mehanizaciju? U slučaju izabranog izvodjača više je nego sigurno da isti može da preuzetu obavezu ispuni, a moguće je da i jedini poseduje odgovarajući prostor za skladištenje energenata. Kako se prvi put ne pojavljuje na ovom tenderu i postoji iskustvo u saradnji grada sa istim može li se pretpostaviti da je izvodjač spreman?

Ova novouvedena „ležarina“ praktično znači da ugovor nije obavezujući bez same „ležarine“ tj da izvodjač , ko god on bio , može, a i ne mora ako mu mehanizacija nije tu sneg i da očisti.To praktično znači da  ukoliko je recimo grad potpisao ugovor sa nekim izvodjačem radova za igradnju bilo čega , isti ukoliko pada kiša i ne dozvoljava radove, kišne dane treba posebno da naplati?

“2 Čekanje na rad u vreme uvedenog dežurstva kamiona sa plugom i posipačem soli, čekanje vozača i radnika uz kamion. Obračun paušalno. Za  2.300 sati .”

Sad kad imamo ovakve novine jedino čemu možemo da se nadamo jeste da ove godine bar bude snega pa da znamo šta smo platili. Jedino je nejasno šta ćemo raditi ako gradjevinska sezona bude kišna, a mašine stoje, ali čekaju.

3 comments on “Plaća se čišćenje snega , ali i čekanje na rad

  1. Ivona

    Kad ste progutali Telekom i Kopernikus, ovo su sad normalne stvari.
    Nije vam niko kriv do sami vi!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.