Program za izbore može , ali I ne mora

Sad kad je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović označio početak kampanje za predstojeće izbore, iskoristivši momenat svečanog otvaranja Šeste škole pred valjevskim naprednjacima je da kampanju razrade I sprovedu tako da na birališta izadje što veći broj gradjana, a Gvozdenović da IO partije dostavi spisak od 80 imena kandidata za odborničku listu. Ko će biti šef parade u Valjevu odlučiće Beograd.

Savez za Srbiju, kao najveća opoziciona grupacija, već je saopštio da je stav neizalazak, odnosno bojkot predstojećih izbora. Iako do proleća I zvaničnog početka kampanje ima približno šest meseci, valjevski naprednjaci već su kampanju započeli govorom aktuelnog gradonačelnika na otvaranju Šeste škole koji je , podsećamo, rekao da će stara Šesta škola biti adaptirana u obdanište, pod uslovom da gradjani Valjeva ponovo daju poverenje istoj partiji, SNS. Činjenica da su u publici bili samo partijski drugovi što SNS , SPS I deca nije umanjilo značaj početka kampanje.

U svaku kampanju politička partija trebalo bi da udje sa pripremljenim programom rada. Slučaj valjevskih naprednjaka I njihovog programa iz prethodnih izbora , o čemu je Vamedia već pisala u tekstu “Obećanja za glas” pokazuju da iz razloga što  je program bio loše napisan ili pak prevelik, a slabo defiisan sadržaj aktivnosti, isti  se nije realizovao. Novi program je novi zadatak pred šefom valjevskih naprednjaka Gvozdenovićem. Ipak, kako se moglo čuti na sastanku koji su valjevski naprednjaci održali sa potpredsednikom IO Brankom Malovićem I nije neko pitanje, mnogo veće pitanje je da se gradjani animiraju I da izadju na birališta. Program I ono što bi trebalo da bude uradjeno u Valjevu nije bitno. A upravo program jeste ono što bi gradjane bilo kog grada trebalo da privuče jer kroz program su vidljivi planovi daljeg razvoja od čega zavisi kvalitet života gradjana.

Predizborna obećanja mogu biti data I uopšteno floskulama – “Borićemo se za bolji život gradjana!”, “Za uredjeno I lepše Valjevo”, “Za Valjevo sa pogledom u budućnost”.

Ali to su tek delovi slogana o kom opet neće odlučiti valjevski SNS jer je praksa ove partije pokazala da je slogan isti samo se menjaju nazivi gradova. Dakle slogan u Valjevu koji treba očekivati biće diktiran sa ivoa države , a on kao takav mora biti sveobuhvatan, odnosno pijedinačno po gradovima ne mora ništa da znači. Tu bi glavnu ulogu trebalo da odigraju programi I planovi.

U potekle 4 godine vidljivo je odustajanje od projekata I planova, velika opšta potrošnja budžeta, veliko je pitanje da li sada postoji nadgradnja programa kao što bi bilo za očekivati. Odnosno, da li valjevski naprednjaci mogu izaći sa podacima o započetim projektima koje treba nastaviti? Plan kapitalnih investicija trebalo bi da bude ogledalo rada jer je sadržajno orijentisan upravo na period od 4 godine . Ali koliko je izvršenje tih kapitalnih investicija?

Dakle, nadgradnje nema, predstoje nova obećanja koja očito nisu ni bitna, izlaznost je bitnija. A zašto?

Izlaznošću se potvrdjuje zadovoljstvo gradjana radom aktuelne vlasti, minimalizuje se rad I stav opozicije, javnosti se prikazuje slika neutemeljenosti postojanja opozicije u savršenom sistemu vrednovanja uspeha.

Program? Ponovo nije bitan. Bitno je ko odlučuje , ko se pita I stanje nirvane nakon izbora, jer drugačije bi bilo stanje haosa? A ko još želi haos?

Ipak u sistemu odlučivanja valjevski naprednjaci neće odlučivati o najboljima medju sobom , pred Gvozdenovićem je zadatak da za Beograd pošalje spisak od 80 imena kandidata za odbornike. Zašto? Zato što je odabir na prethodnoj listi bio toliko kvalitetan I dobar?Ili je partija na republičkom nivou odlučila da su se stvari otele kontroli?

Ipak pitanje na koje se traži odgovor jeste I ko je šef parade? Odnosno, ko je prvi na listi, kandidat za narednog gradonačelnika? I o tome će odlučiti više istance ove partije.

Iako se većina slaže da prvi čovek na listi koja pored njegovog imena ima crticu pa ime Aleksandra Vučića  može biti bilo ko, situacija u Valjevu u kojoj gradonačelnik biva izviždan, kreće se jedino u pratnji velikog obezbedjenja, očito je da nije sjajna polazna osnova. Ipak na ruku ovdašnjim naprednjacima ići će I činjenica  da uporedo sa lokalnim idu I republički izbori . Dva puta ponovljeno ime Aleksandra Vučića na listama može biti faktor prevage ma ko bio kandidat na lokalnom nivou. Potrebno je samo da gradjani dodju na birališta I pročitaju dva puta napisano.

Na budućem kandidatu nije zapravo mnogo obaveza za predstojeće izbore. Aktuelni gradonačelnik uspeo je da više od 30 puta u samo jednom intervjuu pomene Aleksandra Vučića, da li u kampanji to može I više? 50? 100 puta?

Da li je onda jasnije zašto nije potreban program? Program već postoji, Aleksandar Vučić. A mehanizmi za izlazak na birališta? Pa I on postoji, već je vidjen u Lučanima I drugim opštinama gde su vanredni izbori održani.  

3 comments on “Program za izbore može , ali I ne mora

  1. Goran Markovic

    Radujem se da se na tom famoznom spisku nadje ime slobodana gvozdenovica ginekologa preletaca uspesnog dosada , pa i jos neke ..al treba izvesti 50% glasaca i jos da zaokruze gromade Valjevske dosadasnje politike i dobrog rada .

    Reply
  2. ČELIČNO MUDO

    DOBICETE ONO IZ GACA ALI MALO VECE NEGO STO MISLITE DODJITE U SELA BANDO DA LAZETE OPET .

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.