Tribina povodom Svetskog dana kontracepcije

Povodom Svetskog dana kontracepcije, u četvrtak 26. septembra od 18 časova Dom zdravlja Valjevo i Medicinska škola, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Crvenim krstom Valjevo, organizuju tribinu posvećenu kontracepciji. Tribina će biti održana u Medicinskoj školi, namenjena je učenicima treće godine i na njoj će govoriti ginekolog dr Duško Antonić iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja. Škola će predstaviti rezultate ankete sprovedene među učenicima prve godine Medicinske i Poljoprivredne škole na temu informisanosti o kontracepciji, posledicama neželjene trudnoće i prevenciji polno prenosivih bolesti. Učenici Medicinske škole su pripremili poster prezentaciju, a biće urađen test informisanosti pre i posle tribine.

Svetski dan kontracepcije se obeležava svake godine 26. septembra. Kampanja je pokrenuta 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja tako da se omogući svim seksualno aktivnim osobama, posebno mladima, informisan izbor o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Prema procenama SZO, upotreba modernih metoda kontracepcije sprečila bi 308 miliona neplaniranih trudnoća, dok bi ispunjavanje svih nezadovoljenih potreba žena za modernim metodima kontracepcije sprečilo dodatnih 67 miliona neželjenih trudnoća na godišnjem nivou.  Prema procenama SZO, oko 15 miliona adolescenata koristi neku od modernih metoda kontracepcije, dok 23 miliona adolescenata ima nezadovoljenu potrebu za modernom kontracepcijom i stoga su pod povećanim rizikom od neželjene trudnoće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.