Nova školska godina pred nama

Školska godina počinje 2. septembra , a za novu školsku godinu ministartsvo je uvelo i odredjene izmene.

Zorica Jocić

Prvo polugodište za školarce počinje 2. septembra i trajaće do 31. januara dok drugo polugodište počinje u utorak 18. februara i završava se 2. juna 2020. godine za osmake dok za ostale će  školsko zvono oglasiti kraj  16. juna 2020.godine, za srednjoškolce 17. juna, a za četrvtu godinu srednje škole 22.maja. Uenici će imati tri raspusta i to zimski u dva dela od 30. decembra do 7. januara i od 3. do 17. februara , prolećni od 13. do 20. aprila i letnji raspust. Kalendarom su predvidjeni i termini za probne i završne ispite za osmake.

„Nastavljena je digitalizacija škola , nabavka opreme raznih vrsta tako da su 32 naše škole pre desetak dana dobile SIM kartice i USB memorije. To je namenjeno onim školama gde je ministarstvo snimilo da postoji potreba za jačim internetom. Iz Beograda u školu punkt Prva osnovna stižu za 28 škola iz projekta „2000 digitalnih učionica“, lap topovi, video bimovi, i prateća oprema. Škole se ubrzano digitalizuju, imamo informatičare neprestano na terenu koji rade na povezivanjima“, rekla je načenica ŠU Zorica Jocić.

Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare sve škole imaju pristup Akademskoj mreži Srbije , većina škola je okrečena i nabavljena potrebna oprema. „Najkrupnija investicija je Šesta škola i imamo najavu iz škole da će učenici od 2. septembra krenuti u školu u novi objekat. Imali smo jednu paljevinu u OŠ Andra Savčić u objektu fiskulturne sale gde je do paljevine došlo nemarom jednog broja učenika pa je u toku leta izvršena kompletna adaptacija te sale“, rekla je Jocić.

U novoj školskoj godini započeće proces spoljašnjeg vrednovanja rada škola. „Sedmogodišnje ocenjivanje je završeno i sada se ušlo u proces revidiranja , uradjeno je anketiranje 240 škola , bila je javna rasprava i utvrdjen je novi okvir vrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada ustanova.  Za predškolske ustanove od ranijih sedam oblasti ubuduće će se vrednovati četiri  i to : vaspitno obrazovni rad, podrška deci i porodici , profesionalna zajednica učenja i upravljanje i organizacija. U osnovnim i srednjim školama sada je utvrdjeno šest oblasti: programiranje i izveštavanje, nastava i učenje, obrazovno postignuće učenika, podrška učenicima, etos i organizacija i upravljanje ljudskim i materijalnim resursima. Ukupno124 indikatora kvaliteta“, objašnjava načelnica.

Od sredine oktobra počinje novi ciklus evaluacije koja ima za cilj da se pomogne školama u proceni samovrednovanja. Sve treba da da odgovor na pitanje- Čemu škole teže?

Načelnica ŠU je navela i nekoliko primera projektnog učenja i nastave navodeći da sve novine treba da doprinesu boljem i sveobuhvatnijem obrazovnom procesu.

3 comments on “Nova školska godina pred nama

 1. Učitelj u penziji

  Sve manje dece a sve veće gluposti slušamo, paljevina sim kartice USB ….. Kako Vas nije sramota respekta javne reči. Sve više zaposlenih a sve manje učenika, školujh se deca da rade u inostranstvu u Osečini cirkus od škole …….

  Reply
 2. Creator

  Napravise skolu na brdjanima ne mogu da je usele pet godina , a zatvora nema dovoljno …

  Reply
 3. Мира

  Јел то она докторка Јоцић што промени толико странака,да би била у фоптељи.“Mlogo“ је та паметна,

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.