Zgrada Nove pijace ruinirana, uništena I moguće nebezbedna

Zgrada Nove pijace od postanka je po mišljenju većine valjevskih arhitekata bila potpuni arhitektonski promašaj. S obzirom kako danas izgleda I kolika je zainteresovanost Valjevaca da baš na ovom mestu kupuju čini se da je ovaj objekat bio I investicioni promašaj.

JKP Polet je 1996 godine iz sopstvenih sredstava krenuo u izgradnju objeta Nove pijace. Izgradnja je trajala do 2001. godine , a grad je u medjuvremenu ulagao sredstva , da bi I nakon završetka intervenisao sredstvima, 2002. godine, za izgradnju okolne saobraćajnice .

Lokali koji su izgradjeni u okviru ovog objekta ponudjeni su gradjanima Valjeva. Ipak ni tada , ali ni godinama kasnije o problemu koji je stvorila činjenica da su lokali prodati bez tehničkog prijema i katastraske izdeljenosti niko nije mnogo govorio. Ova činjenica koja se “gurala pod tepih” zapravo je u jednom trenutku dovela do toga  da vlasnicima ne bude dozvoljeno uknjižavanje lokala na sebe.

U ovom objektu postojali su I zabeleženi problemi sa strujom, zajedničkim brojilima, vodom I slično. Danas ukoliko odete do Nove pijace možete videti da je najveći broj tih lokala zapravo prazan. A u kakvom je stanju zgrada?

Na ozbiljne problem koje ovo preduzeće ima I činjenicu da je isto dugo vremena bilo stecište bivših direktora najviše su ukazivali valjevski mediji. Izveštavanja I ukazivanja na ove činjenice često su dovodile do toga da od strane vlasti mediji budu okarakterisani kao “zlonamerni”. Ipak sve ono na šta su mediji pa I Vamedia ukazivali proteklih godina na kraju se I obistinilo. Bez ozbiljnih poslovnih planova Polet ostaje samo gubitaš I ništa više od toga.

 Vlasti pak investicije u ovaj objekat nikada nisu bile preterano interesantne. Preduzeće je bilo zanimljivo samo kao mesto za smeštaj direktora, novozapošljavanje I slično. Zanimljiv je jedan detalj, svojevremeno sa sednice Gradskog veća kada je na pitanje tadašnjeg gradonačelnika upućeno tadašnjem direktoru Zlatomiru Lukiću zbog čega ponovo Polet ima gubitke, isti je odgovorio: “Preinvestirali smo se u ovoj godini, Uradili smo mnogo po pitanju rešavanja problema sa vodom”. Ova izjava mogla se lako prrihvatiti da tadašnji direktor Vodovoda Selimir Manojlović nije rekao: “Ma hajte molim Vas samo smo probušili zid I iz jedne prostorije proveli metar cevi u drugu. Nije to investicija”.

Ovaj primer zapravo najbolje I odslikava shvatanje investicija u Poletu ko god da je bio direktor. A bilo ih je bar od 2005. godine kada je uradjena poslednja ozbiljnija investicija nakon 2003. godine pijace u Beloševcu,  uredjena i pijaca u naselju Kolubara II koja do tada nije postojala i praktično te 2005. godine i počinje sunovrat ovog preduzeća. 

Od tada do sada čak šest direktora:

Slobodan Andrić na funkciji direktora od (2005.-2007. god.)
Zlatomir Lukić na funkciji direktora od (2008 – 2013.god.)
Dragan Branković na funkciji direktora od ( 2013 – 2016.god) 

Ljubinko Andrić na fuciji direktora (2016-2018.god)

Slobodan Andrić na funkciji direktora (2018-2019.god)

Janko Gagić na funkciji direktora od juna 2019.godine

Tezge na ovoj pijaci sve češće su na meti lopova, dok  s druge strane sam objekat je u jako lošem stanju. Fotografije koje je Vamedia zabeležila u najkraćem obilasku svedoče da ovaj objekat moguće  nije bezbedan ni za posetioce ni korisnike.

S.V.

2 comments on “Zgrada Nove pijace ruinirana, uništena I moguće nebezbedna

  1. Danilo

    Pitajte Adzu gde su pare?
    Platili smo i imamo virtuelno parking mesto na zajedničkoj parceli bahati se Polet, crta neke linije nemaju pojma ni gde je granica parcele 6677/3.
    Al polako osniva je grad tužba je uvek spremna i za plaćeno a ne izrađeno, za Lizol, požar, vodomere, strujomere, tezge, sve…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.