Grad: Troškovi na račun Vodovoda,a urušavanje standarda života na račun gradjana

Valjevski Vodovod uvelliko radi zamenu vodovodne mreže u Ulici Vuka Karadžića. Iako se najavljena rekonstrukcija ulice nalazi u planu komunalne izgradnje, u delu izgradnja, ali I u delu projektovanje, sasvim je jasno da ulica ostaje da čeka neka bolja vremena. Ipak ovakav način rada, dodatno pravi troškove preduzeću Vodovod koje ulicu treba praktično da zakrpi iako to nije bilo predvidjeno.

Grad valjevo je u septembru prošle godine ponovio nabavku vezanu za projektovaje ulice Vuka Karadžića I za tu namenu u budžetu opredelio 1,2 miliona dinara. Za samu ulicu predvidjeno je 41,8 miliona dinara. Ulica koja je trebalo da bude posle mnogo pompeznih najava uradjena u prošloj godini, nije uradjena. Radovi su bili najavljeni za ovu godinu. Obećanja su data , u budžetu predvidjena sredstva, Skupština usvojila. Ali..

U izmenjenom planu komunalne gradnje koji prati rebalns budžeta vidljivo je da je u ulica u pplanu za izgradnju , ali je ponovo u planu I za projektovanje Pravo je pitanje da li uopšte postoji prihvaćen projekat za ovu ulicu ili se radilo samo o idejnim rešenjima, predlozima. Već sam iznos koji je prople godine opredeljen za projektovaje bio je diskutabilan.

Ali , najave su tu I Vodoovod je započeo radove u junu mesecu. Nakon ovih radova trebalo je da usledi I rekonstrukcija ulice jer po logičnom sledu stvari zašto bismo krpili ulicu , a odmah potom je rekonstruisali? I oni  gradjani sa manje gradjevinskog iskustva složiće se da se radi o bespotrebnom ulaganju, odnosno bacanju novca.

Vodovod ulicu treba da vrati u prvobitno  stanje, rekao je na konferenciji za novinare u prostorijama svoje partije gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović. U medjuvremenu ovoj izjavi prethodila je najpre peticija gradjana da radovi uopšte ne počinju ukoliko nije sve pripremljeno da nakon radova Vodovoda počne I rekonstrukcija. Uprava na ovaj zahtev I peticiju nije ni odgovorila. Kako je u javnosti obelodanjena informacija da se predvidja seča platina da bi na njihovm mestu bio iscrtan parking prostor , gradjani Valjeva burno su reagovali , tražeći da stabla ostanu tu gde jesu.

Dokumanta koja je Skupština usvojila jasno dokazuju da niti više ima novca u budžetu za rekonstrukciju niti je jasno zašto projektovanje iznova I šta se tu zapravo dogodilo. Ali na istoj sednici, verovali ili ne , usledilo je novo obećanje. U izlaganju vezanom za tačku podnoenja izveštaja o radu gradonačelnika isti je izjavio:

“Što se tiče ulice Vuka Karadžića, počeli smo sa rekonstrukcijom najpre vodovodne mreže i zamenom azbestnih cevi, i ta ulica treba da zablista u punom sjaju, jer Valjevo je ozbiljan grad koji u Zapadnoj Srbiji zauzima prvo mesto. Videćemo na koji način ćemo izvesti rekonstrukciju te ulice. Odredićemo dinamiku radova tako da saobraćaj, život u ulici i u gradu ne bude zaustavljen, jer mnogi ozbiljni građevinci i projektanti kažu da je za tu ulicu potrebno 3-6 meseci”.

Kada će ovo obećanje biti realizovano? Nakon što JKP Vodovod izdvoji sredstva čije izdvajanje nije predvideo za ovu godinu za namenu krpljenja ulice odnosno kako je rečeno “vraćanja u prvobitno stanje”? Da li je u pitanju onda krajnje neodgovran odnos grada prema javnom preduzeću?

S obzirom da Vodovod još nije završio radove, a već je tu početak osmog meseca 2019. godine, tendera nema za rekonstrukciju, na kojih je to 3 – 6 meseci mislio gradonačelnik? Koje godine? Možda u vreme izbornog proleća?

Ukoliko se tender raspiše ovih dana treba računati sa tim da je za samu realizaciju tendera sa rokom žalbe I uvodjenjem izvodjača u posao  neophodno bar dva meseca. Da li onda govorimo o početku radova u oktobru?  Ako je verovati gradonačelniku, radovi će realno biti u punom jeku za doček Nove godine, kako bi na proleće u martu pred izbore sve bilo završeno.

Nesposobnost gradskog rukovodstva da pristupi I uradi rekonstrukciju jedne gradske ulice , istini za voju pokušana je da se minimalizuje pronalaženjem drugog krivca. Tog drugog krivca targetirao je upravo gradonačelnik Gvozdenović rekavši da od ulice nema ništa jer gradjani “manišu” predvidjenim radovima. Gradjani Valjeva imaju pravo da odlučuju o svom gradu jer oni žive u njemu. Ako ukazuju na propuste I manjkavosti nekih ideja da li je to onda manisanje ili gradjanska obaveza?

Ulica Vuka Karadžića nakon rekonstrukcije trebalo bi da traje godinama I ona praktično jeste deo života gradjana I prostor koji će gradjani koristiti bez obzira ko bio na vlasti. Sprdanje sa ovako važnim projektom, prebacivanje krivice tamo gde ne može biti prebačena u ovom trenutku ne treba da bude shvaćeno samo kao manir vlasti već kao direktno urušavanje funkcionisanja grada, a naočigled svih gradjana.  

4 comments on “Grad: Troškovi na račun Vodovoda,a urušavanje standarda života na račun gradjana

  1. Vesela fazanka i ozalosceni fazan

    Fazan ce to rekonstruisati komplet.
    Cevas je renomirana firma za valjevske prilike.

    Reply
  2. Goran Markovic

    Pa Fazan renovira kancelariju u Opstini gde izbacise one tri radnice da bi se uselila BEMAKO gorica , pa ono u Domu zdrvalja kancelarije za dr Antic direktorku , pa Kalat , ljudi al je uspesna ova loza Fazanai nisu samo ograde , gvodzje vec i fini radovi .. cudo to ?BAGRO VALJEVSKA.

    Reply
  3. Pera kojot

    Kazu nisu ni odgovorili na peticiju. A na sta su to pa odgovarali i za sta su odgovarali? Zar se ne vidi da SNS unistava grad polako i da ce krenuti da rade pred same izbore kako bi Valjevci koji su kratkog secanja glasali ponovo za ljude kao sto su Borko Aleksic,Milan Gajic,Milos Kovacevic koji su realno za rubriku smeh do suza.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.