Otkud pašnjaci, šume i livade?- Kupovali odgovorni Valjevci

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović na stranačkoj konferenciji pokazao da ne zna šta grad zaista poseduje , šta je potrebno od imovine uknjižiti. Zakon kaže da ukoliko u roku od tri godine imovina ne bude uknjižena imovina se upisuje na Republiku Srbiju sa pravom korišćenja na lokalnoj samoupravi, ali i da ukoliko imovina ne bude uknjižna ni u roku od deset godina lokalna samouprava gubi i pravo korišćenja. Zakon je donet 2011. godine.

Vrlo često proteklih godina mogli smo da čujemo da je nešto u vlasništvu države iako je na teritoriji grada te i da je neophodno pribaviti sglasnost države kako bi se sa predmetnom imovinom nameravano i uradilo. Pre 2011. godine postojala je samo svojina Republike Srbije. Skupština RS je 2011. godine usvojila ZJS (u primeni od 6. oktobra 2011. godine) čime su opštine i gradovi u Srbiji stekli pravo da postanu vlasnici imovine. Rok da podnesu zahtev za upis imovine bio je 3 godine od početka primene ZJS.

Zbog činjenice da mnogi subjekti na koje se odnosi taj rok nisu sproveli postupak upisa prava svojine na nepokretnostima koje koriste, rok je produžavan šest puta, a poslednji put u decembru 2017. Krajnji rok za obavljanje ovog posla, prema poslednjoj izmeni, je 31. decembar 2020. godine. 

Koliko se „daleko odmaklo“ najbolji odgovor su dobili u ovogodišnjem izveštaju DRI o reviziji finansijskih izveštaja Grada Valjeva (strana 54, 55), koje je građanima Valjeva prezentovano u „Razgovorima pod lipom“. 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović na stranačkoj konferenciji potpuno ignorisao činjenicu da je na zakonske obaveze ukazao revizor već je jedino očigledno čuo šta je na tu temu imao da kaže jedan od govornika u seriji tribina „Pod lipom“. Shodno takvom poimanju stvari, umesto informacije šta je rekao revizor, gradonačelnik se bavio profesionalnom karijerom govornika . Ipak u središtu te priče trebalo bi da bude imovina grada. Bilo je dakle potrebno da gradonačelnik demantuje ono što je rekao govornik pod lipom , ali i da ujedno demantuje revizora. Umesto toga čulo se da je Demokratska stranka to trebala da uradi, uknjiži imovinu.

„Pominje neke šume, pašnjake , livade. Otkud Opštini šume livade i pašnjaci? Mi se trudimo doduše da identifikujemo što više imovine, pa i probleme koji tu postoje“, rekao je Gvozdenović.

Dakle ljučno pitanje je da li grad poseduje te „šume, pašnjake i livade“?

Da. Poseduje. I to je vidljivo  u katastru nakon spajanja zemljišnih i katastraskih knjiga.

Verovali ili ne , gradonačelnik Valjeva ne zna da grad poseduje 528 hektara zemljišta pri čemu je u poslovnim knjigama grada evindentirano do sada 3,5 puta manje. Verovali ili ne, grad Valjevo poseduje 140 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u poslovne knjige upisano je 30 hektara dakle skoro 5 puta manje.

Verovali ili ne Valjevo poseduje 263 hektara  šume od čega je u poslovnim knjigama grada zavedeno samo 13 hektara.

Dakle, grad Valjevo poseduje i šume i pašnjake i livade! To je sve imovina koju su generacije Valjevaca od nastanka Valjeva sticale i za narodni novac kupovale. Što sa druge strane znači da je gradonačelnik Gvozdenović dobio na upravljanje i raspolaganje itekako vrednu imovinu. Imovinu koja je vlasništvo gradjana Valjeva. Ali , sudeći po njegovoj izjavi on to ne zna.

Državni revizor upravo je na ove činjenice ukazao, odnosno revizor je želeo da zaštiti imovinu grada Valjeva.

Od gradonačelnika se na pomenutoj konferenciji moglo čuti samo da su uknjiženi lokali u Kolubari II i da je sklonjen kafe Vagon.

Da ponovimo:

„Pominje neke šume, pašnjake , livade. Otkud Opštini šume livade i pašnjaci? Mi se trudimo doduše da identifikujemo što više imovine, pa i probleme koji tu postoje“, rekao je Gvozdenović.

Ako imamo ovakav stav od predstavnika vlasti koji je ovlašćen da imovinom gradjana upravlja da li realno treba da se zapitamo o  tome ko tom imovinom upravlja. Poslednjih godina izuzev nepovezanih parcela Vidoja Vujića za industrijsku zonu, gradska vlast je jedino najavljivala prodaju i objekata i imovine ili je prodavala.  Neuknjižžavanje po zakonu može da nas takodje košta te imovine .

Pa lako je prodavati, kad je to neko drugi kupio i platio zar ne ?

4 comments on “Otkud pašnjaci, šume i livade?- Kupovali odgovorni Valjevci

  1. Vlada

    Zakon donet u jesen 2011. godine, a demokrate na vlasti bile do proleća 2012. I sada stranka koja je na vlasti već 7 godina optužuje nekoga što nešto nije uradio za 7 meseci, koliko je bio na vlasti tokom važenja tog zakona. Tipičan primer lažne naprednjačke mantre – demokrate su za sve krive.

    Reply
  2. Sladja Fazanka

    Pitajte Goricu gradonacelnicu,ona se u sve razume.
    Doktor je pobrkao sve.

    Reply
  3. Goran Markovic

    Na te pasnjake treba oterati ovu lopovsko -kalakurdijsku Valjevsko dosljacku bandu .pokradose sve za njih je samo ona teska suva ispasa gde ima jako malo trave pa ko moze da dohvati od nosa moze ko ne moze neka sedi na onim debelim zadnjicama koje smo mi gradjani nahranili i kada pocne da zuljaju kosti neka se sete kako su bahato krali, provodili se ,vredjali , namestali razno razne igrice drugim gradjanima i nema posle oprosti Boze nisam znao -znala i da se vrete silne brojanice na ruci tada im ni Ljiilja ni odze nece pomoci.Bando …KAD…TAD..

    Reply
  4. geometar

    Niste izgleda shvatili,ovo je najslađa čorka.Pitajte kako su se pojedini geometri enormno obogatili,pa će vam biti jasno

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.