Kad jedno Saopštenje zvanično pokaže pravo lice

Kabinet gradonačelnika izdao je zvanično saopštenje za javnost u kome je pokušao da manipuliše činjenicama I na taj način zataška I minimalizuje postupanje prema pre svega novinarki Dariji Ranković, a potom I ostalim novinarima čije im se izveštavanje ne dopada.  Ipak saopštenje pored iznetih neistina otkriva još dve vrlo važne stvari: gradonačelnik ima animozitet prema novinarima, ali I da s obzirom da je na adrese medija najpre stiglo saopštenje  sa portala “kolubarski.info” , a tek potom iz protokola grada jasno je da je u pitanju ista “kuhinja”.

Kako je valjevska, ali I srpska javnost već informisana, novinarki Dariji Ranković je radnik obezbedjenja onemogućio ulazak na konferenciju za novinare na koju je bila uredno pozvana. Izjave prisutnih novinara I  kamermana  potvrdjuju da se dogadjaj zbio upravo na način na koji tvrdi Rankovićeva.

Ali saopštenje očito I nije dato zarad istine jer u ovom slučaju istina nije na strani kabineta gradonačelnika već  pokušaj da se “brljotina” ispravi. Da sam dogadjaj nije bezazlen I da je kabinet gradonačelnika svestan ozbiljnosti svog postupka, svedoči upravo činjenica da je izdato takvo saopštenje. 

Najpre na samom početku saopštenja kabinet obelodanjuje da im se ne dopada pisanje pojedinih novinara,  oni navode izraz “par novinara”, o Tešnjarskim večerima. Zanimljivo je da su podaci koje je “par novinara” objavilo preuzeti iz tenderske dokumentacije koja je objavljena na sajtu Uprave za javne nabavke I iz budžeta grada Valjeva koji je usvojila Skupština grada I koji je objavljen na zvaničnoj stranici grada. Vamedia je na osnovu objave na fejsbuku od 12. Jula I sagovornika bliskog agenciji za zastupanje saznala I objavila kao nezvaničnu informaciju o koncertu Atomskog skloništa. Ova informacija bila je potvrdjeno tačna.

Koji novinari? Koji tekstovi?

Neki novinari nazivaju funkcionere kriminalcima?

Koji novinari? U kojim tekstovima?

U saopštenju se tvrdi da su pored zaposlenih, maltretirani I članovi Saveta koji su prisustvovali konferenciji .

Koji zaposleni? Koji novinari?

U fono zapisu sa konferencije se može čuti samo prosto pitanje Rankovićeve da li su oni ti koji su odlučili da joj se ne dozvoli ulazak I potom odgovor u kome se navodi da nisu znali I izvinjenje zbog incidenta. (Vamedia poseduje fono zapis)

Savet se dakle izvinio, a gradonačelnik? Ako je saopštenje kabineta gradonačelnika  utemeljeno I iznosi istine zašto se Savet izvinjavao novinaru za incident koji je taj novinar izazvao?

Ovakvim saopštenjem verovatno je trebalo da pude poslata poruka ostalim novinarima da ukoliko se usude da pišu drugačije od onog što oni misle da treba I mogu doživeti isto.

Zanimljivo je da je na mejl adrese medija u Valjevu najpre stiglo saopštenje kabineta , ali iz portala kolubarski, a tek nakon toga stigao je mejl Protokola Grada Valjeva. Kako je to moguće? Da li je jedan portal imao saopštenje pre nego što ga je protokol zvanično poslao? Kako?

Na još niz pitanja pomenuto saopštenje ne daje odgovore.

Saopštenje potpisuje kabinet? Koja je to zakonska I upravna forma? U gradu postoji Skupština, Gradsko veće,  gradonačelnik , Gradska uprava. Nigde u Srbiji niti u zakonu ne postoji kabinet. Saopštenje mora biti potpisano I zavedeno. Ako ne postoji forma kabineta pred zakonom , ko je izdao ovo saopštenje? Ako ga je izdao gradonačelnik zašto mediji nisu dobili saopštenje koje je potpisao?

Ali samo saopštenje uvek je ogledalo vlasti, ma ko ona bila. Ovakvo saopštenje ostaće zabeleženo I sačuvano ne samo u medijskim objavama već I kao arhivska gradja grada Valjeva . Ono je već zavodjenjem u delovodnik postalo istorija Valjeva.  Jednom će budući novinari našeg grada, ali I ostali zainteresovani gradjani moći da pročitaju zvaničan dokument o odnosu valjevskih naprednjaka prema novinarima.

Svaka je vlast smenjiva I Valjevo ih je imalo mnogo. Trebalo bi da svaka vlast uči na greškama svojih prethodnika. Neka naredna, od ove će stvarno imati šta da nauči.

Da li gradjani žele da budu istinito informisani, odlučuju oni sami. Ali, istina uvek nadje I način I put da bude otkrivena ma koliko pokušavali da zatvorimo oči pred njom I ostajali u mraku. Do sada je I nauka potvrdila da svaki čovek budan  u mraku, nakon nekog vremena poželi da upali svetlo .

Vamedia

2 comments on “Kad jedno Saopštenje zvanično pokaže pravo lice

  1. dedagaga

    U ovom tekstu imponuje kolegijalnost i odlučna odbrana profesije. Upućene ne bi iznenadio ni bojkot valjevskih medija ove i svake druge vlasti koja se ovako odnosi prema njima i javnosti.

    Reply
  2. Insajder

    Predlažem da se gradonačelniku i kabinetu, koji potpisuje ova saopštenja postavi jedna mermerna ploča u znak mučeništva pretrpljenog od novinarke koja svašta piše o njihovom radu!!Šta oni misle?ovo nije Valjevo nego grad vlasništvo kauboja BG ?Ljudi pa dokle bre ovo?Ovde nije ništa kako treba, ne funkcionišu službe, niko ne odgovara i kad novinari izveštavaju oni nas prave ludim sa ovakvim saopštenjima.Čemu onda izvinjenje organizatora ako Darja laže?Dokle više?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.