UNS-Darija Ranković:Obezbeđenje mi je zabranilo ulazak na konferenciju za novinare na koju sam uredno pozvana!

Verbalno nasilje, progon, uvrede i omalovažavanje, koje trpim već duže vreme nastavljeno je i danas. Gradska vlast je neovlašćeno primenila prinudu, tako što mi nije dozvoljeno da uđem na konferenciju za novinare u salu Gradskog veća, na kojoj je trebalo da bude najavljena manifestacija „Tešnjarske večeri“, na koju sam uredno pozvana iz Gradske uprave.

Radnik obezbeđenja je stao ispred mene, pored se našla i ekipa TV Valjevo plus, sa pitanjem „gde ste pošli“, na šta sam odgovorila da idemo na konferenciju za novinare o Tešnjarskim večerima. Potom se TV ekipi obratio rečima: „Vi možete, izvolite“, a meni je rekao: „Ti ne možeš da uđeš!“ i zagradio mi prolaz. Iznenađeno sam upitala zbog čega, usledio je odgovor: „Nisi pozvana, napusti zgradu!“.

Rekla sam da jesam pozvana i pokazala dva poziva dobijena mejlom; jedan je uputila juče Svetlana Marković, zaposlena u Gradskoj upravi, a drugi jutros u 07.18 Protokol grada Valjeva. Na kraju oba poziva piše: „Pozivamo vas da ispratite ovaj događaj!“, a u potpisu Kabinet gradonačelnika.

Međutim to nije bilo dovoljno radniku obezbeđenja, koji mi i dalje nije dozvoljavao da uđem na konferenciju za novinare insistirajući da napustim zgradu.

Pokušala sam da snimim, telefonom, radnika obezbeđenja koji me onemogućava da obavljam svoj posao i ne dozvoljava ulazak na konferenciju za novinare, međutim on mi je zapretio da će pozvati policiju. Na moj odgovor da i treba da pozove policiju kako bi se utvrdilo zbog čega me sprečava da radim svoj posao, ponovo mi je naredio da „napustim hol“. Potom je pozvao kolegu, koji je ubrzo došao sa istim zahtevom – da „napustim objekat“ i da će „zvati policiju, ako nastavim da snimam“.

Za to vreme u sali, u kojoj su već bili organizatori konferencije i novinari, kolega sa TV Valjevo plus preneo je kolegi iz Napreda da neće da me puste, koji je organizatore pitao da li je tačno da nekim novinarima nije dozvoljen ulazak u salu?

Kako mi je kasnije preneto, organizatori su prvo bili zbunjeni, nije im bilo jasno o čemu se radi, saznavši šta je u pitanju prebacivali su jedni sa drugih ko odlučuje o tome ko može a ko ne može da uđe u salu, da li organizatori konferencije za novinare ili domaćin Gradska uprava. Tek nakon nekog vremena odlučili su da nema nikakvih prepreka, te su rekli radniku obezbeđenja da može i mene da pusti u salu.

Vidno uznemirena nisam mogla koncentrisano da pratim konferenciju, ali sam ostala do kraja da bih pitala ko je i zbog čega naredio radniku obezbeđenja da me ne pusti na konferenciju za novinare. Organizatori – direktori Centra za kulturu, Muzeja i Turističke organizacije, su rekli da oni nisu uz izvinjenje zbog neprijatnosti koju sam doživela od radnika obezbeđenja.

To što sam doživela je više od neprijatnosti i poniženja. Onemogućena sam da obavljam svoj posao, uskraćeno mi je Ustavom zagarantovano pravo – pravo na rad, i izložena sam diskriminaciji koja je zabranjena po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

Novinari, inače, imaju status „lica koja vrše poslove od javnog značaja“, ali ne obazirući se na to, radnik obezbeđenja me je prinudom sprečio da obavljam svoj posao, a svojim bahatim odnosom me ponizio. Zbog toga sam ceo slučaj prijavila u Policijsku upravu Valjevo tražeći da se utvrdi identitet radnika obezbeđenja, kao i lica po čijem nalogu ili ovlašćenju mi je zabranio ulazak na konferenciju za novinare, radi podnošenja prijave protiv odgovornih.

 Tekst preuzet : UNS

http://www.uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/83859/obezbedjenje-mi-je-zabranilo-ulazak-na-konferenciju-za-novinare-na-koju-sam-uredno-pozvana.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.