Lokalni front: Ne da(vi)mo Pećinu

Pod sloganom „Ne da(vi)mo Pećinu“ aktivisti Lokalnog fronta održali su performans postavljajući „rampu“ kao opomenu nesavesnim vozačima koji, kako aktivisti navode, postojeće pešačke staze koriste kao kolovoz.

Najveći park u gradu sa istorijom nekadašnjeg izletišta , park na Pećini, poslednjih meseci to više nije zbog brojnih automobila koji se kreću pešačkim stazama. Vera Marković aktivista Lokalnog fronta kaže da je Lokalni front  7. maja 2019. godine poslao obaveštenje rukovodiocu Odeljenja za inspekcijske poslove, Aleksandru Jankoviću i  rukovodiocu Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, Zoranu Trifunoviću  da se u park šumi „Pećina, po pešačkim stazama obavlja saobraćaj i parkiraju motorna vozila. „Uz obaveštenje smo priložili fotografije koje prikazuju kako se po pešačkim stazama parka „Pećina“ kreću i parkiraju automobili. Od tada je prošlo osamnaest dana, ali do danas nismo dobili odgovor, niti bilo kakvu reakciju nadležnih službi.  Od nadležnih smo tražili da vrate rampu sa znakom zabrane saobraćaja i žardinjere na ulasku u „Pećinu“ iz pravca „Lovačkog doma“. Takođe, zahtevali smo da nadležne službe osiguraju primenu Plana generalne regulacije „Zapad“ koji  koji zabranjuje kretanje, zaustavljanje i parkiranje vozila unutar granica park šume, „izuzev vozila službe održavanja“, kaže Marković.

1.maj park Pećina

Shodno ne činjenju gradskih službi ona kaže da je očigledno da  nadležne gradske službe duže vreme propuštaju da osiguraju komunalni red u parku „Pećina“, ne primenjujući odredbe Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu u Valjevu. „Vlast u Valjevu dopušta da se upotrebom motornih vozila u parku „Pećina“ krše propisi i ugrožava priroda u zakonom zaštićenoj oblasti. Zbog toga Lokalni front danas postavlja ovu „rampu“ kojom opominjemo i vozače i vlast u Valjevu da ovde nije dozvoljeno parkiranje. Pozivamo nadležne službe u Valjevu da primenjuju zakon i da osiguraju da se poštuje zabranja motornog saobraćaja i zabrana parkiranja u parku „Pećina“, izjavila je Vera Marković.

Na istorijat i značaj parka Pećina u kome su odrastale brojne generacije Valjevaca podsetila je Tatjana Petković i istakla da danas park Pećina više nije izletište, namenjeno šetačima i biciklistima, već mesto za parkiranje i investiranje. „Automobili sve češće uzurpiraju zelene površine i pešačke staze. Iz nepoznatih razloga, duže vreme je otvoren ulaz za automobile u park „Pećina“. Svakodnevno neko od zaljubljenika u prirodu na svom Instagram ili Fejzbuk profilu objavi fotografije automobila koju su parkirani u „zabranjenoj zoni“. Neretko šetači bivaju izgurani sa staza, a da Vas podsetim, najveći broj posetioca Pećine su deca. Da li treba da budemo zabrinuti da nam dete ne udari auto u Parku prirode? Da li je Valjevo do toga došlo? Da zbog nečije nesposobnosti drhtimo i budemo na oprezu od SAOBRAĆAJA. I to u parku prirode! Zašto su ovim gradskim čelnicima stanovnici grada Valjeva na poslednjem mestu?“, upitala je Petković.

1.maj park Pećina

Lokalni front je apelovao na gradske čelnike da park ostane sačuvan kao nedirnuta oaza u kome ima mesta za sve osim za automobile. „Vlast u Valjevu je odgovorna za zaštitu parka „Pećina“. Ne smemo dopustiti da se naši parkovi, izletišta i bogatstva ovog grada pretvaraju u nečije interesne zone. Zato pozivamo građane i građanke Valjeva da odbrane „pluća grada“, zbog svih nas i zbog budućih generacija, jer Park „Pećina“ nije parkiralište!“, poručila je Petković u ime Lokalnog fronta.

13 comments on “Lokalni front: Ne da(vi)mo Pećinu

 1. kulov

  Svaka čast Frontovci,ali teško je nekome objasniti ko nije rastao na Pećini,nego u Vrtiglavama

  Reply
 2. Pera pisar

  Prvo.
  Pogledati ugovor o kupovini objekta. Ako je tamo predviđeno da moze prići nesmetano objektu, za ovo sleduje prijava!
  Drugo.
  Ako vlasnik ima pravo neometanog pristupa, videti regulativu za posetioce zdanja. S obzirom da vkasnik radi stepenice, zakljucak je da gosti ne mogu vozilom do gore!
  Treće.
  Da sad na vreme vidimo oko korišćenja igrališta i staza. Odrzavanja i učešća u osvetljenju staza koje grad plaća?
  Sve u svemu treba nam ugovor!

  Reply
 3. Vera

  Promašena komparacija. Onaj koji je rastao u Vrtiglavama zna šta znači kad ti neko oduzme ono malo raja koji si imao. Ako se Vrtiglave odnose na nekog od trenutnih političara, još mi žalije. Tek taj ne zna šta je raj.

  Reply
 4. Aca..

  Ovde treba da reaguje,komunalna ispekcija ali oni nesmeju ..To treba pitati načelnika Jankovića,nesluži načelnik da samo prima platu nego da radi nešto…Po ovim slikama vidise ,da nerade svoj posao..

  Reply
 5. Gavrilo

  Oni investitoru restorana Zdravljak i dozvoljavaju da se bahati i ulazi kolima do samog restorana.Verovatno ne pise u ugovoru, ali je to precutno dozvoljeno. Ostale kabadahije samo koriste sto nema rampe pa bi da parkiraju auto pored stola za kafu. Ovo je najgora vlast u istoriji grada i treba biti potpuni idiot pa podrzavati nekog ko je kao Gvozdenovic. A sta o njemu misle gradjani Valjeva videli smo na Jazz festu. Doslo je vreme da kada izadjemo sa decom na Pecinu moramo da gledamo da ga ne udari automobil. Osionost svojstvena samo novokomponovanim radikalima.

  Reply
 6. Creator

  Otkad postoji ovaj grad , nije se desilo da neko udje vozilom na te staze … ali . Valjevo vise nije grad vec najvece selo u Evropi, gde svaka dzudza kome je tata kupio auto od godisnjeg roda MALENE ide gde stigne, a kao mali je bio pomocni radnik na vrsaju i pre skole polagao govedima , no sada je gradski tip … dotakli smo dno i mislim da ce proci decenije dok se ne vratimo gde nam je mesto … nekada su se u mraku pecine drogirali i vodili ljubav , a sad je to preneseno na javni nivo u ovom hotelu .. dovedes svalerku , platis kao covek 50 eur noc i udri ga do zore uz vec obavezno koriscenje supstanci sumjivog porekla , kojima valjevska policija jos nije usla u trag …

  Reply
  1. Maja

   Ti koji su pošteno od raoda maline ili polaganja hrane stoci kupili aute ne vozikaju se njima po parku!
   Po parku se vozikaju „džiberi“ i kriminalci koji žive na racun svih nas i još za 20eura „prevrcu“ nase ćerke!
   Nije džaba Boba asfaltirao park prosle godine asfaltom koji ne služi za asfaltiranje parkova nego ulica…

   Reply
 7. durpan

  Samo treba obeležiti pešačke staze i pune linijezbog preticanja,izginućemo na Pećini,voze kao na reliju,ili ograničiti brzinu na 100km,pošto gore policija ne sme da ulazi

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.