Uspešna akcija „Biciklom kroz grad“

April i maj su meseci u kojima Grad Valjevo u okviru međunarodnog projekta „City Walk“ organizuje javne događaje koji promovišu tzv. urbanu mobilnost građana. U subotu je održana uspešna promotivna akcija „Biciklom kroz grad“, koja je okupila stotinak učesnika različitih uzrasta. Osim članova valjevskih biciklističkih klubova i neformalnih biciklističkih udruženja, u akciju su se uključili rekreativci – ljubitelji vožnje bicikla, čak i čitave porodice sa malom decom. To je pokazatelj da građani podržavaju potrebu za zdravim stilovima života, većim mogućnostima za vožnju bicikla i smanjenjem zagađenja izduvnim gasovima automobila.

Okupljanje je simbolično organizovano ispred Hrama vaskrsenja Gospodnjeg, odakle se vozilo pešačko-biciklističkom stazom pored stadiona „Krušika“ do Veterinarske stanice, a zatim preko kružnog toka i pored reke Gradac do kafea „River bar“. Saobraćajna policija je obezbedila polazak sa platoa ispred novog hrama, prolazak kroz kružni tok i vožnju pored reke Gradac. Na cilju je organizovano druženje, uz osveženje i nagradnu igru, u kojoj je najsrećnijim učesnicima podeljeno dvadesetak nagrada: zadnja i prednja svetla, treptači, bljeskalice, flašice sa vodom, biciklističke rukavice i zaštitna kaciga.

Koordinator projekta „City Walk“ za Grad Valjevo Nenad Branković izjavio je: „Cilj akcije je promocija održive urbane mobilnosti, danas vožnje bicikla i biciklokulture, kao i zdravih stilova života i smanjenja emisije izduvnih gasova. Cilj nam je i da se ljudi koje vole bicikl upoznaju i druže jer su istraživanja koja smo radili u prethodnom periodu pokazala da veliki broj sugrađana koristi bicikl, bilo kao prevozno sredstvo, bilo kao vid rekreacije“.

Najviše učesnika okupio je Biciklistički klub „Boba Milovanović“, čak 30, sa njima su zajedno bili i članovi kluba „Vila Gala“. Predsednik kluba Zoran Vukosavljević založio se za realizaciju biciklističke staze duplim trakama do Uzun Mirkove, odatle pored zgrade Policijske stanice do keja Kolubare i dalje do parka Pećina. Aleksandar Tomić, u ime neformalnog omladinskog udruženja „Ekipa“, kaže da svako može sebi na zdravstvenom planu pomoći vožnjom bicikla, čime se, između ostalog, može preduprediti i rastuća gojaznost među mladima.

Sledeće subote, 27. aprila, u saradnji sa planinarskim društvima, biće organizovana promotivna akcija pešačenja „Korakom kroz grad“ od centra za kulturu do parka Pećina, okupljanje je takođe u 11 časova. Centralna manifestacija projekta sa najvećim brojem učesnika biće održana 18. ili 19. maja u centru grada, kada će svoje aktivnosti imati biciklisti, planinari, atletičari, maratonci, predstavnici sportskih klubova i poznati pobornici aktivnog života.

Grad Valjevo je uključen u projekat „City Walk – Gradovi za pešake“, koji se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa, podržanog od Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije, sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona, pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona. Projekat pomaže gradovima da smanje emisiju izduvnih gasova i buku, postanu bezbednija i bolja mesta za život, da povećavaju ulogu aktivnog transporta poput hodanja i prevoza biciklom. Projekat takođe promoviše zdrave stilove života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.