„Od Evrope do Rusije“

U sredu, 24. aprila, u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ biće otvorena izložba slika ruske umetnice Ekaterine Berjoskine Milićević pod nazivom „Od Evrope do Rusije“.

 Valjevska publika imaće priliku da vidi umetnička dela na kojima dominiraju građevine i druga obeležja brojnih evropskih gradova, koja su ostavila jak utisak na samu autorku. Pored Sankt Peterburga, Beča, Graca, Venecije, Pariza, na slikama Katerine Berjoskine Milićević, predstavljena su i srpska „odličja“ kao što su srednjovekovni srpski manastiri Hilandar, Sopoćani i Ljubostinja, ili čuvena beogradska Skadarlija.

Ekaterina Berjoskina Milićeviće rođena je u Moskvi, u porodici poznatog arhitekte Jurija Berjoskina, a diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu kod akademika Mihaila Posohina, glavnog arhitekte ruske prestonice. Zbog toga se arhitektura i arhitektonske forme konstantno „provlače“ kroz njeno višedecenijsko stvaralaštvo, čime je uspela da kreira sopstveni likovni izraz i učini ga prepoznatljivim. Ekaterinina ljubav prema Srbiji traje pune tri decenije, od kada se 1989. godine iz rodne Moskve preselila u Beograd, te ne čudi što na njenim platnima podjedanko lepi i grandiozni rame uz rame „stoje“ i ruski i srpski gradovi i njihove znamenitosti, što naravno ne umanjuje umetničke prikaze njenih slikarskih zapažanja iz ostalih evropskih zemalja.

Ekaterina Milićević Berjoskina jedan je od nezvaničnih ambasadora kulture Rusije i Srbije, koja posredstvom jezika umetnosti spaja bratske narode. Zahvaljujući njoj, mnogi srpski umetnici izlagali su u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, a isto tako mnogi ruski, ukrajinski i beloruski umetnici izlagali su u Srbiji, koju ona takođe smatra i oseća svojom zemljom. U toku 1997. godine postala je direktor galerije Ruskog Doma u Beogradu. Sarađivala je sa najpoznatijim jugoslovenskim slikarima: Milićem od Mačve, Oljom Ivanjicki, Milošem Šobajićem, Radovanom Mićom Trnavcem, Draganom Maleševićem Tapijem, Sergejem Jovanovićem i drugima.

Izlagala je nebrojano puta samostalno u rodnoj Rusiji, Srbiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Belorusiji i Finskoj. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj umetnički rad i humanitarno angažovanje, a najdraže su joj „Zlatna četka“, koju joj je 1999. godine dodelio Komitet za kulturu Moskve i plaketa Skupštine grada Beograda za učešće u humanitarnim akcijama, među kojima je i prikupljanje sredstava za izgradnju Avalskog tornja. Od 1999. godine član je Međunarodne slikarske fondacije. 

Izložba „Od Evrope do Rusije“biće otvorena mesec dana.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.