Dovoljno mesta za upis u srednje škole

Svršene osnovce u srednjim školama u Valjevu očekuje 1110 slobodnih mesta dok u Kolubarskom okrugu ima 1670 slobodnih mesta. ŠU dostavila je ministarstvu prosvete predlog plana upisa sa tačno navedenim smerovima, obrazovnim profilima koji očekuju buduće srednjoškolce.

„Rukovodili smo se kriterijumom da ima dovoljno mesta i za devojčice i dečake i dostupnost obrazovanja i za decu sa ostvarenih manje od 50 poena i za decu sa više od 50 poena. Sada se vodilo računa da postoji dovoljan broj trogodišnjih obrazovnih profila. Zatim rukovodili smo se potrebama lokalnih samouprava, a da nam okruzi istovremeno budu ujednačeni“, rekla je Zorica Jocić  načelnica ŠU Valjevo.

Ona navodi da se predloženim planom upisa posebno vodilo računa o deci koja imaju odredjene smetnje u razvoju. Takvih učenika u Valjevu ima 20. „Što se strukture upisa tiče, u Tehničkoj školi imamo ove godine 4 trogodišnja i pet četvorogodišnjih odeljenja ove godine i sada tu imamo jedno odeljenje više na trogodišnjim smerovima. Valjevska gimnazija ove godine ima jedno odeljenje više, 8 odeljenja četvorogodišnjih profila, Ekonomska škola imaće tri trogodišnja i pet četvorogodišnjih odeljenja, Medicinska jedno trogodišnje i pet četvorogodišnjih, Poljoprivredna škola jedno trogodišnje i pet četvorogodišnjih, Muzička škola ima dva odeljenja“, navela je Jocić.

Planom upisa su predvidjeni sledeći smerovi:

Tehnička škola: mašinstvo i obrada metala, tehničar za kompjutersko upravljanje,operater mašinske obrade, mehaničar motornih vozila, bravar  zavarivač, tehničar mehatronike u oblasti elektrotehnike, elektrotehničar informacionih tehnologija, elektroinstalater, elektromehaničar za tehničke i rashladne uredjaje, arhitehtonski tehničar, dekorater zidnih površina, rukovalac gradjevinskom mehanizacijom, tehničar drumskog saobraćaja.

Valjevska gimnazija: odeljenje obdarenih u matematičkoj gimanziji, odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, odeljenje obdarenih učenika u filološkoj gimnaziji, prirodno matematički smer dva odeljenja, društveno-jezički smer dva odeljenja, društveno jezički  nemačko-srpski i francusko-srpski jezik.

Ekonomska škola: službenik u bankarstvu i osiguranju, komerccijalista, carinski tehničar, poslovni administrator, ekonomski tehničar, kuvar, poslastičar, trgovac, konobar.

Medicinska škola: medicinska sestra tehničar dva odeljenja, medicinska sestra vaspitač, farmaceutski tehničar, sanitarno ekološki tehničar, zdravstveni negovatelj.

Poljoprivredna škola: poljoprivredni tehničar dva odeljenja, tehničar hortikulture, veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar, mesar, rukovalac mehaničar poljoprivrednom tehnikom.

„ Probni završni  ispit biće održan 12. i 13. aprila. Dok se završni ispit održava 17. , 18. i 19. juna. Na ovom probnom ispitu uslovi ispita biće identični uslovima koje učenike očekuju na završnom ispitu i to je prilika da učenici vide šta je to što ih očekuje , odnosno kako tačno izgleda završni ispit , na šta mogu da računaju. Ovaj probni završni ispit značajan je za učenike i zbog toga što će videti kakvo je njihovo znanje i preostaje im potom još dva meseca do završnog ispita da to znanje ukoliko nije na zadovoljavajućem nivou unaprede“, najavila je Jocić.  

U Osečini je ove godine oformljen Obrazovno vaspitni centar koji praktično podrazumeva objedinjavanje osnovne i srednje škole u jednu obrazovnu ustanovu. „ Osečina je jedina Opština koja nema samostalnu srednju školu već duže od 20 godina imamo odeljenje Ekonomske škole iz Valjeva . Nama je problem bio što godinama unazad izlaze samo deca odredjenog profila. Neka traže posao, a neka nastavljaju školovanje. Mi nemamo mogućnost da ih zaposlimo u našoj Opštini. U razgovoru sa ministrom Šarčevićem vrlo brzo smo se sporazumeli da su nama neophodni smerovi koje traži privreda. U Osečini ima 25 firmi koje se bave preradom plastike i desetak firmi koje se bave preradom voća. Zato nama trebaju ti profili, prehrambeni i plastičari. Ministarstvo je dalo rešenje da se napravi Obrazovno vaspitni centar kojim je uradjena racionalizacija , ali smo dobili i tražene obrazovne profile. Tako smo postali prva Opština u kojoj je ovakav centar oformljen. Možda ima popularnijih smerova od onih koje predlažemo sada , ali ovo su smerovi nakon kojih će deca moći da dobiju posao“, rekao je Dragan Aleksić predsednik Opštine Osečina.

S.V.

2 comments on “Dovoljno mesta za upis u srednje škole

  1. Kilovan

    Uspesno i strucno rukovodjenje skolom je dovelo do toga da se prepolovi broj ucenika. Svaka cast direktoru

    Reply
  2. stražar

    Ma kakve škole,zatvore treba otvarati da ima dovoljno mesta.Prava investicija je proširenje istražnoga zatvora i novi most prema zatvoru

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.