„U Valjevu se ne zna da li je opasnije udahnuti ili izdahnuti“

Nakon uvodnih izlaganja predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine, Sanitarne inspekcije i Grada Valjeva, više od sat vremena učesnici javne rasprave o aerozagađenju su pitali, pričali, zaključivali i predlagali šta činiti da se zagađenje vazduha u našem gradu bar smanji. Izdvajamo neke od njih.

Odbornik DS Duško Rakić je, podsećajući na objašnjenja Milenka Jovanovića, načelnika odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, konstatovao da je očito da su PM-10 čestice najveći problem grada, kako je rekao, „tihi ubica koji pravi dugoročne probleme zdravlju“.

– Na reljef i klimu i ne možemo uticati, ali moramo početi da rešavamo šta se može rešavati. Zabrinjava neobaveštenost građana o aerozagađenju direktno od gradskih institucija, jer ne može svako da nađe na sajtu Agencije podatke o zagađenju. Pitam se u kom procentu jedan grad treba da bude zagađen pa da građanima bude dato obaveštenje kako da postupaju? U Skupštini, pak, konstantno pričamo o gradskom fondu za zaštitu životne sredine, a propustili smo priliku da novac koji nije utrošen u tom fondu skoncentrišemo na rešavanje PM-10 čestica – istakao je Rakić, koji je predložio da treba što je više smanjiti broj individualnih kotlarnica, tako što će se građanima dati povoljniji uslovi za priključenje na toplovod.

„U Valjevu se ne zna da li je opasnije udahnuti ili izdahnuti“, počela je aktuelnim aforizmom svoje izlaganje Snežana Đekić-Spajić, nezavisna odbornica, podsećajući da je opozicija mnogo puta tražila da Skupština raspravlja o problemu aerozagađenja, ali je dobijala lakonske odgovore da „Valjevo nije Černobil“.

– Šta možemo učiniti odmah: da se građani putem javnih glasila na dnevnom nivou obaveštavaju o tome kada je prisustvo PM-10 čestica najveće i upozore da tada ne izlaze napolje, pogotovo deca i osobe sa respiratornim problemima. Napraviti poseban fond tako da se sve ekološke takse sliju u njega i usmere na rešavanje ovog problema. Beskamatno ili sa malom kamatom podsticati ljude da kupuju kotlove na manje štetne energente a ne na ugalj. Velike zagađivače usloviti promenom energenta, uvesti obavezu čišćenja dimnjaka kod individualnih kotlarnica, pošumljavati gradske parkove i saditi drvorede u ulicama – niz je predloga koji je iznela Snežana Đekić-Spajić, tražeći da se akcija ne prolongira raznim komisijama.

Takođe nezavisni odbornik Ljubomir Radović podsetio je da se PM-10 čestice u Valjevu mere od 2012-te i takođe se založio za uvođenje još mernih stanica i pravovremeno informisanje javnosti.

– Poenta je da ne smemo ulaziti u relativizaciju problema i negirati rezultate merenja i pikove zagađenja. Posebno me boli što nas niko nije upoznao sa time šta jeste a šta nije urađeno od svih planova na zaštiti životne sredine koje je ova Skupština usvajala. Republika poseduje nešto što se zove Zeleni fond, koji raspolaže sa 8 do 10 milijardi dinara. Ima li negde traga da li je Valjevo pokušalo da stigne do tog fonda i konkuriše za sredstva za poboljšanje životne sredine – upitao je Radović.

Javna rasprava o aerozagađenju, inače, završena je bez usvajanja konkretnih zaključaka, ali je predsednik Skupštine Milorad Ilić prisutne obavestio da na osnovu svega što je rečeno i predloženo „ima materijala za Gradsko veće da pripremi odgovarajuća rešenja za Skupštinu“.

2 comments on “„U Valjevu se ne zna da li je opasnije udahnuti ili izdahnuti“

  1. Goran Markovic

    Slazem se da je ovo problem nekoliko godina, ali se ne salzem kao i mnogi grdajani zasto to sada neko ko je na celu grada ne resava ?Sta bi to trebalo da znaci ostavicemo pa sta nas briga za zdravlje gradjana a pre svega dece , zasto se juce nije pojavio neko od inspekcijskih organa iz zastite za zivotnu sredinu , zar oni nisu trebali da daju svoj uvid , sud , izvestaj u javnoj raspravi .Uz svo postovanje prema Inspekciji sanitarnoj i Branki Miholjcic ali ne vidim koji je udeo u zastiti zivotne sredine ima ovaj deo inspekcijskih organa pre inspekcije za zastiti zivotne sredine ,?Zasto tamo neke Agencije da nam se obracaju , pa zar nemamo povernje j u nase Ministarstvo za zastitu zivotne sredine i strucne osobe koje su zaduzene za taj resor ili je bitno da se opet nekoj Agencijiplati dolazka na ovu pricu plati iz nasoh dzepovaPostovanje prema dr Zoranu Zivkovic , ali vratimo se maloi , ali malo unazad gde je je izjavljivao da je vazduh u Valjevu zagadjen!Zasto se igrate sa ovakvim stavrima , zasto niste pozvali strucne lica kao doktore Valjevske Bolnice iz sluzbe za plucne bolesti da iznesu koliko je povecan ili nije broj pacijenata upravo koje donosi zagadjenost vazduha , oni su MORALI tu da budu prisutni jer su njihovi podatci veoma bitni ? I pitanja milion , ali me interesuje { i veliki broj gradjana}koliko se novca izdvaja iz grdaske kase za zivotnu sredinu , i zasto se nije iznelo kolika je cifra koju svi placamo za zastitu zivotne sredine , ?Lako je to zna se koliko stanovnika ima sabere se , pomnozi se i dobijete ogromanu cifru!Gde je taj novac o ko vam dozvoljava da prebacujete sa jedne pozicije na drugu opredeljeni novac , a u gradu katastorfa od aerozagadjeneja?Narvno ovde je trebao da bude gvozdenovic da odgovara na pitanja i iznalaznja j resenja sa gradjanima ili je to jos jedan bahati cin malog ginekologa gradonacelnika koji se toliko,,zlaze,,za bolji zivot gradjana tako da je veoma cesto na nekoj od planina gde udise cist vazduh sa basket ekipom, a gradjane pusti neka se guse! ZNACI GDE SU NASI NOVCI?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.