SNS u Skupštini sada ima 25 odbornika

Isključenjem dr Milana Markovića iz Srpske napredne stranke, valjevski naprednjaci ostali su bez većine od 26 odbornika u gradskoj Skupštini.

Na izborima održanim 2016. godine Srpska napredna stranka je osvojila 26 odborničkih mesta što je neophodna većina u gradskom parlamentu koji broji 51. odbornika. Nakon izbora SNS je formirao koaliciju sa SPS-om koji je na istim izborima ostvario 18 odborničkih mesta pa je u opoziciji ostalo sedam odbornika.

U dosadašnjem radu Skupštine i funkcionisanju vlasti za donošenje važnih odluka SNS-u praktično nije bio potreban nijedan odbornički glas koalicionog partnera. Ipak odluke u Skupštini gotovo uvek donošene su velikom većinom glasova što je praktično značilo da postoji nedvosmislena podrška valjevskih socijalista za svaku odluku. Za skupštinskom govornicom odbornici SPS-a se retko vidjaju, u javnosti nije bilo značajnijeg saopštavanja stavova ove partije od maja ove godine iako su pojedini odbornici ove partije imali oprečne stavove koje su nezvanično saopštavali novinarima konkretnih poteza nije bilo.

 Nedavnim isključenjem dr Milana Markovića , SNS je sebi praktično uskratila jedno odborničko mesto pa je već za narednu sednicu Skupštine neophodno da saradnja ove dve partije bude iskazana kroz siguran glas jednog odbornika SPS-a.

Sama činjenica da je vladajuća partija sama sebi uskratila odborničko mesto navodi na pomisao da se mogućnost nesaradnje i neslaganja SPS-a sa naprednjacima nije ni dovodila u pitanje. Odnosno da je SNS sebi obezbedio neophodnu podršku jednog od 18 SPS-ovih ljudi.

Dok se ranije moglo čuti od pojedinih odbornika SPS-a da čak i onda kada se nisu slagali sa mišljenjem naprednjaka imaju „vezane ruke“ zbog apsolutne većine SNS-a od 26 odbornika , ovakva teza više izvesno neće moći da bude izrečena.

U novonastaloj situaciji SPS je prvi put na potezu od formiranja aktuelne vlasti. Kakve će poteze povlačiti ostaje da se vidi.

S.V.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.