Spajić: Tumaranje bez cilja , kao guske u magli

imageIzvršna vlast se igra sa Skupštinom, tvrdi nezavisna odbornica Snežana Spajić. Na konferenciji za novinare ona je iznela niz primera skupštinskih odluka koje su potom izvršioci prekršili . „Mi usvojimo jedno posle čujemo da je neki koordinator to promenio. Ovo sve više podseća na tumaranje bez cilja, kao guske u magli“, kaže Spajićeva.

„Neki put se ne zna da li je kod nas jača zakonodavna od izvršne vlasti i da vladajuća koalicija treba da razmisli i isplanira, pre nego što svoje predloge pošalje pred Skupštinu.Svedoci smo mnogo primera da se odluke koje donese Skupština grada ne izvršavaju, ili se selektivno izvršavaju.Naime, na skupštinskim zasedanjima se usvoji odluka, koja bi trebala da se realizuje , a kasnije se u hodu te odluke naprasno menjaju, ili se odugovlači, ili se od nekih potpuno odustaje. Ko je taj ko može da odlučuje u ime skupštine i ko može da menja skupštinske odluke.? Znamo da te predloge odluka donose i upućuju Gradonačelnik i Gradsko veće, znamo da su oni pripadnici stranaka na vlasti, znamo da te odluke donose većinom glasova , zato naše pitanje glasi: Iz kog razloga se kasnije odustaje od tih odluka?“, upitala je Spajić na konferenciji za novinare.
Spajićeva kaže i da sve u najmanju ruku izgleda kao da se izvršna vlast igra sa Skupštinom, onako kako joj se ćefne. „Pojedine skupštinske odluke se ne poštuju, Gradonačelnik može sam da spreči izvršavanje istih i tako sebe stavlja iznad zakonodavne vlasti.Evo najnovijeg primera.Skupština je usvojila na predlog stranke na vlasti SNS a da se naknade za komisije povećaju sa 1000 na 3000 din, a predsednicima komisija na 5000 din.Ova odluka je većinom glasova vladajućih stranaka usvojena.Mi nismo bili za ovu odluku.Pošto nije u javnosti dobro primljena Gradonačelnik je zabranio realizaciju te odluke. Međutim, to što je on zabranio nije prošlo kroz skupštinsku proceduru, iako je Skupština posle toga zasedala. To znači da je odluka još uvek na snazi.To može da znači da neko može da ovo zloupotrebi i neku komisiju plati po novoj odluci i,da to bude ispravno i da radi po zakonu. I sami znamo da je u Skupštini odoberno formiranje malih milion komisija, kroz koje pojedinci, članovi vladajuće koalicije a koji su članovi velikog broja komisija izvlače novac. Može se desiti da se neke komisije i plaćaju po ovoj odluci a da mi to ne znamo. Znači da nisu ispoštovale procedure povlačenja ili poništavanja donete odluke“, rekla je Spajić.
Kako je Vamedia reagovala sa tvrdnjom da je predsednik Skupštine dostavio Vamediji saopštenje u kome se navodi drugačije Spajićeva kaže: „Ja znam šta je rečeno i šta smo usvojili, a nije to što vi govorite ko god da je to napisao“.
Onanavodi dalje da se postavljaju i neki koordinatori nekih službi, komisija, kontrolor javnih nabavki. „Izmišljaju se komisije, ne izvršava se ono što je planirano, nagađaju se datumi realizacija nekih radova. Licitira se oko otvaranja 6-te škole koja je potpuno nebezbedna za decu. Još se radovi na toj školi nisu završili, a ni grejanje nije obezbeđeno. Imamo primer usvajanja odluke o planovima adaptacije i otvaranja TIC-a u bivšoj VI skoli. Prepucavanja u vladajućoj koaliciji i izgleda da je Skupština je uzalud donela i glasala za tu odluku, jer u javnost izlazi kordinator svega, gospodin Mihailo Milutinović i kaže da se od toga odustalo. TIC je u Tehničkoj školi,iako imamo informacije da ljudi iz Tehničke škole nisu baš ovakvim rešenjem najzadovoljniji, a da se u staroj VI školi predviđa obdanište.Zašto se sa tim nije prvo izašlo na skupštinu, jer smo mi doneli jednu odluku, a sad čujemo iz medija da je neko odlučio da to tako ne bude“, kaže Spajić.
Ona navodi primer usvojene odluke da se pristupa obnavljanju i adaptaciji Gradske kuće i kaže da nema objašnjenja zašto se stalo i zašto je taj objekat sada ruglo.“Kruže sa pravom pretpostavke da će se pribeći prodaji ovih zdanja iz razloga prenaduvane dohodovne strane budžeta od prodaje kapitalnih objekata i nekretnina.Po novom Statutu grada Valjeva Gradonačelnik ima pravo da otuđi, tj. proda imovinu grada, pa ne znamo da li su ove zgrade predviđene za prodaju. Donesemo odluku o pripajanju Poleta Vidraku, pa na jednoj od sledećih sednica razmatramo program poslovanja Poleta bez da smo povukli prethodnu odluku. Celu godinu pričamo o kotlovima na pelet, da se smanji emisija štetnih čestica u vazduhu u toku grejne sezone , izgleda da se sad se i od toga odustalo“, kaže Spajić.
Nedoslednost u realizovanju odluka je i dovela do ovako katastofalnog izvršenja budžeta. Po njenom mišljenju jedina doslednost je pokazana u trošenju novca za manifestacije. „Za održavanje propalih manifestacija ( DI FEST) sa ciljem da se nekim prijateljima napune džepovi,i da se bezobrazno mnogo potroše sredstva iz tekuće budžetske rezerve, od planiranih 10 miliona potrošeno je oko 96 miliona.Sa ovim nepoštovanjem skupštinskih odluka dovodi se u pitanje i valjan rad Skupštine. Zašto ona zaseda i zašto građani odvajaju svoj novac da bi se gazilo po odlukama koje su donete? Vladajuća garnitura očigledno nije dorasla zadatku pred koji je postavljena. Ovo sve više podseća na tumaranje bez cilja, kao guske u magli“, zaključuje Spajić.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.