DS: Politički budžet pokazao svoje pravo lice

imageLoše izvršenje budžeta njava je za teška vremena koja su pred nama, smatraju valjevske demokrate. Slobodan Pavlović odbornik i predsednik GODS-a kaže da je budžet očito bio politički.

„Izvršenje budžeta je mnogo gore nego što izgleda u prihodnoj strani 35,37%, očekivano je da uvek u prvih šest meseci bude 45% , a da u narednih šest meseci usledi potpuno izvršenje budžeta. Na rashodnnoj strani kad nema prihoda nema ni rashoda 31,7%. Najveći problem je zapravo ono o čemu smo ranije govorili. Prihodi od prodaje imovine koja je u vlasništvu grada. Očekivana vrednost objekata koje je trebalo prodati je 510 miliona dinara, a prodato je 268 000 dinara vrednosti ili 2 267 evra . To piše u izveštaju,“ kaže Pavlović.
On navodi da je logično da kada postoji loše izvršenje usledi rebalans budžeta što su demokate i očekivale u julu mesecu, ali se to nije dogodilo. U rebalansu se sada može videti da su očekivana sredstva od prodaje smenjena sa 510 na 283 miliona dinara. „NI to neće biti uradjeno. Ali je zanimljivo da se očekuje povećanje od poreza na zarade u vredosti od 100 milliona dinara. To je nemoguće. U prvih šest meseci tu je prihodovano 489 miliona što je oko 38% izvršenja ,a očekujete novih sto miliona što znači da ste morali imati realizaciju i veću od 50%. To nije moguće. Ili da sada odmah bude zaposleno oko 3000 novih radnika pa da ostvarimo očekivani prihod. Očekuje se poveanje i poreza od samostalnih delanosti. Nemoguće. Rupa u budžetu je najmanje 600 miliona“, konstatuje Pavlović.
ON je posebno kitikovao smanjenje od 83 miliona na poziciji industrijske zone podsećajući da je DS glasao za otkupljivanje nedostajućih parcela uz predlog da se zona što pre opremi i ponudi investitorima. „Zašto sada ne privodimo nameni zonu. Sledeće smanjenje je 88 miliona u putnoj infrastrukturi. U planu komunlane gradnje 15 miliona smanjenje na vodosnabdevanju, 15,5 miliona poljoprivreda i smanjenje od 25,5 miliona jer očito nema izgradnje kolektora na Divčibarama . Sve su to ključne stvari za grad“, kaže Pavlović.
Pavlović kaže i da ne sme ni da pretpostavi šta bi sve nestalo iz pozicija budžeta da je realno uradjeno smanjenje od 600 miliona. Sve ovo je po njegovo mišljenju svodjenje samo na plate budžetskih korisnika uključujućii sitna materijalna održavanja . „Očekivao sam tri rebalansa Vodovoda, Vidrkaa, Agrorazvoja jer tu su smanjenja. Pred nama je vrlo ozbiljno i teško vreme i sve će gore biti i krajnje je vreme da vidimo gde smo da li ima šanse da Republika pomogne ako već sami ne možemo da ostvarimo prihode na normalan način i njima upravljamo. Čitav budžet je politički, pogleedajte preneta sredstva. Rekli su trista miliona , a sad vidimo da je oko 156 miliona bio prenos. To je očito bilo potrebno zbog Potemkinovih sela“, zaključio je Pavlović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.