Rafailović: Direktorka Vidraka korisnik stana socijalnog stanovanja

imageDirektorka Vidraka Jelena Kalat korisnik je jednog , a njena majka Nevenka drugog stana socijalnog stanovanja, podatak je koji je na konferenciji za novinare izneo nezavisni odbornik Rafailo Mitrović. Mitrović predlaže hitnu reviziju dodeljenih stanova kako bi zaista socijalni slučajevi dobili krov nad glavom.

Rafailo Mitrović, nezavisni odbornik, novinarima je predočio podatke dobijene posredstvom poverenika o stanovima socijalnog stanovanja i njihovim korisnicima. „ Ttražili smo da nam se dostavi i koliko stanova poseduje grad Valjevo , koliko se plaća zakup , ko su korisnici tih stanova? I od poverenika smo dobli deo odgovora koji smo tražili . Stanovi se nalaze na nekoliko lokacija : u Naselju Sretena Dudića, Prešernovoj ulici, na Trgu Vladike Nikolaja i ima nekoliko stanova koji su rasuti po celom gradu. Mesečna zakupnina stanova je 1,20 evra po kvadratu i ukupno se na mesečnom nivou ubira prihod od 400 000 dinara za sve stanove koji se izdaju“, rekao je Mitrović.

image Socijalnih stanova ima 77 od tog broja 74 se izdaju, dva se ne izdaju , a za jedan stan je promenjena namena, pokazuju dobijeni podaci. Od tih stanova 11 je za socijalno ugrožena lica koja ne plaćaju zakupninu nego samo plaćaju komunalije . „Mi smo dobili imena za 74 korisnika ovih stanova , a za devetnaest lica koja koriste stanove u svojini grada nismo dobli ko su ta lica. Poverenik nam je dao informaciju da medju zakupcima stanova nema funkcionera grada . Medjutim kada smo pregledali imena lica koja koriste socijalne stanove došli smo do podatka da se u njima nalaze recimo direktorka Vidraka Jelena Kalat u jednom stanu , a u drugom njena majka Nevenka Kalat. Po našim informacijama Nevenka Kalat i ne živi u Valjevu , a Jelena Kalat ne živi u ovom stanu nego u jednom drugom. Zašto ih nisu vratile?“upitao je Mitrović.
On nnavodi da su stanovi izdati početkom dvehiljaditih godina moguće je da su ta lica tada u tom trenutku ispunjavala uslove za dobijanje socijalnog stana. „Ali naše je pitanje da li su dobijeni stanovi stalno vlasništvo tih lica ili je to promenljiva kategorija . Jer ako neko sada ne ispunjava uslove za takav stan postoje ljudi u gradu kojima su ti stanovi preko potrebni. Neophodno je onda što hitnije izvršiti reviziju tih stanova i dodeliti ih zaista onima kojima su potrebni i koji jesu socijalna kategorija. Ovo je ujedno i predlog za grad da se izvrši revizija i da se vidi da neka nova lica onda dobiju stanove“, predložio je Mitrović.

image Jelena Kalat je u statusu vršioca dužnosti direktora JKP „Vidrak“, njen suprug je zaposlen u valjevskom Domu zdravlja . I jedno i drugo imaju mesečnu zaradu. Nije poznato po kom kriterijumu su korisnici ovakvog stana, ako se zna da u Valjevu postoje hiljade nezaposlenih lica i lica sa umanjenim prihodima , invaliditetom, samohranih majki i očeva, porodica koje su u bliskom srodstvu sa napuštenom decom čiji su staraoci postali po zakonu, a nemaju krov nad glavom.
Po svemu što se moglo čuti , na potezu je grad Valjevo kako bi socijalni slučajevi zaista bili stambeno zbrinuti. Predlog odbornika Rafailovića mogao bi biti predlog nad kojim bi odbornici grada trebalo da se zamisle.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.