Dom zdravlja plaća kaznu od 100 000 dinara

imageLoše izvršenje budžeta njava je za teška vremena koja su pred nama, smatraju valjevske demokrate. Slobodan Pavlović odbornik i predsednik GODS-a kaže da je budžet očito bio politički.

Presudom Prekršajnog suda u Valjevu od dana 12. septembra 2018. godine Dom zdravlja je obavezan da plati kaznu od 100 000 dinara zbog utvrdjenog činjeničnog stanja vezanog za sistematizovana radna mesta čuvara-vatrogasaca bez potrebnih licenci.
U Obrazloženju presude se navodi da je PU Valjevo 20. 10. 2017. godine podnela zahtev za pokretanje prekšajnog postupka protiv Doma zdravlja . Na osnovu izvršene kontrole dana 28.9 . 2017. godine konstatovano je da je Dom zdravlja imao dva radnika koja su obavljala poslove vatrogasaca portira i to Zoran Veljanović i Slobodan Jeremić. Zapisnik koji je tada sačinjen potpisala je inspektor u izvršenju nadzora Milena Jevtić i lice Jelena Kalat koja je u ime okrivljenog pravnog lica prisustvovala kontroli i to bez primedbi. Uvidom u pravilnik o organizaciji i sistematzaciji poslova u DZ koji je objavljen na oglasnoj tabli dana 10.08.2016. godine utvrdjeno je da postoje sistematizovana dva radna mesta za navedene poslove. Ustanova je po zakonu bila dužna da ili licencira lica koja obavljaju ove poslove ili angažuje agenciju koja će te poslove obavljati.
U odbrani na sudu tadašnji direktor DZ Zaven Der Hazarjan je naveo da je DZ sklopio ugovor sa preduzećem „SM Elektronik014“ koje je instaliralo video nadzor čime im više nije bila potrebna služba obezbedjenja tj radnici koji su obavljali te poslove. Ugovor sa firmom „SM Elektronik 014“ kako se navodi u Obrazloženju presude potpisan je 9.02. 2017. godine. Hazarjan je na sudu takodje izneo podatak da je grad Valjevo ustupio Domu zdravlja njihovo angažovano obezbedjenje od januara do septembra 2017. godine . Policijski inspektor u nadzoru u izjavi sudu navodi da je nakon kontrole tadašnji direktor poslao dopis u kome je obaveštena da je grad ustupio obezbedjenje Dou zdravlja do avgusta meseca 2017. godine i da od tada po njegovom navodu DZ nije imao ugovor o obezbedjenju uz napomenu da će u novoj sistematizaciji ukinuti ta dva radna mestapa i da su se obraćali opštini sa zahtevom da im obezbedi novčana sredstva za samostalno angažovanje agencije , ali da im opština nije izašla u susret.
Zaposleni u DZ tvrde da su pomenuta lica nakon kontrole dobila nova rešenja i rasporedjeni na druga radna mesta. Dom zdravlja je izvesno prekršio zakon kako se i u presudi navodi, ali ostaje nejasno kako je DZ mislio da će kamere zameniti čuvare ako ne postoji niko ko vrši nadzor nad tim kamerama? Kako su uopšte dva lica mogla čuvati DZ i štiti od požara 24 sata dnevno 30 dana u mesecu? Sud se ovim pitanjima nije bavio jer nisu ni bila predmet kontrole i nadzora.
Takodje predmet nadzora nije bio ni slučaj tzv šefa dvojice čuvara vatrogasaca Miroslava Mandića koji je zaposlen na poslovima bezbednosti Doma zdravlja , a takodje je kako tvrde zaposleni, lice bez licence I završene obuke .
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.