Grejna sezona na vreme , a po potrebi i ranije

imageU gradskoj Toplani sve je spremno za početak grejne sezone. Ukoliko bude hladnijih dana Toplana će početi sa radom i pre 15. oktobra. Bolnica će se probno priključiti, a cena mazuta sada je za 40% veća nego prošle godine. Toplana smanjuje troškove uvodjenjem komprimovanog gasa.

U susret novoj grejnoj sezoni gradska Toplana je završila sve neophodne pripreme, a po rečima direktora Toplane Zorana Stepanovića, možda se sa radom počne i ranije. „Sve je spremno. Treba da počnemo 15 . oktobra , a ukoliko bude hladno i ranije. Potrebno je da dva uzastopna dana srednja dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni. Prošle godine smo sezonu počeli 9. oktobra, a pretprošle godine 5. oktobra. Uvek dakle ranije. Sada pratimo vrmenske prilike i temperaturu i nisam optimista da ćće biti mnogo toplije narednih dana da bi sezonu počeli baš 15. oktobra“, kaže Stepanović.
On navodi da će dodatne probe biti obavljene narednih dana, a potpisan je ugovor pre dve nedelje za instalaciju gasa. „Neke pripreme su već krenule i očekujemo da uskoro počnu radovi. Predvidjeno je da radovi budu završeni u decembru, a da u januaru krenemo sa dokazivanjem karakteristika pri čemu je naš neki plan da mi pokušamo da pustimo gas do 20. novembra zbog niže cene gasa u odnosu na mazut“, kaže Stepanović.
Uvodjenje komprimovanog prirodnog gasa biće od značaja za Toplanu , ali pre svega za korisnike jer je cena mazuta u odnosu na prošlu godinu za 40% veća. „ Dosta je veća cena mazuta nego prethodnih sezona .. Prošle godine smo u ovo doba potpisali ugovor za mazut sa cenom od 38,93 dinara . Sledeće nedelje ćemo dobiti novi ugovor sa dobavljačima mazuta, mi e znamo kolika će biti ta cena , ali užička Toplana je sada potpisala ugovor sa NIS-om na 55 dinara. To je 42,27% više nego prošle godine. Što prosto i jednostavno znači da mi moramo da nadjemo način da ili smanjimo troškove Toplane ili podignemo cenu grejanja. Kako ovo drugo podizanje cene nije ono što hoćemo mi moramo smanjiti troškove Toplane i pokušaćemo da to uradimo uvodjenjem komprimovanog gasa“, kaže Stepanović.
Direktor Toplane kaže i da će i ove godine Toplana kupiti kvalitetniji mazut , odnosno mazut sa manjom količinom sumpora kako bi se smanjilo zagadjenje, ali taj mazut košta više, skoro 8 miliona dinara.

image Mnogo priče oko priključenja Bolnice bilo je u proteklih godinu dana , a poslednja nezvanična informacija govori da će Bolnica pokušati probno priključenje. „Ja to ne znam , mislim nisam zvanično obavešten o tome i ja sam to kao i Vi čuo , ali znate ko plaća probno priključenje? To mora da bude zvanično. Mislim , oni su priključeni samo se ne greju na Toplanu. U narednim danima mora biti definisano šta znači to probno priključenje koliko vremenski i slično. Već sam Vam rekao da je mazut poskupeo preko 40% ne samo nama nego svima pa i Bolnici.Oni se nisu priključili prošle godine sa obrazloženjem da im je za osam ili devet miliona jeftinije da se greju iz sopstvenih kotlarnica. Mi smo tada nudili grejanje za 47 miliona dinara na nivou cele godine za odredjenu količinu energije koju je Bolnica nama dostavila u zahtevu. Ako su prošle godine tvrdili da ih je mazut koštao 38 miliona dinara, a sada sa novom cenom mazuta njihov se trošak dakle povećava najmanje za 15 miliona dinara što znači da ćemo sada toliko mi biti jeftiniji od njih jer uvodimo gas. Gas je jefftiniji.“, objašnjava Stepanović situaciju sa Bolnicom.
U svemu ostaje činjenica da Bolnica koja leči gradjane zapravo jeste najveći zagadjivač jer u obzir treba uzeti i položaj samog objekta i činjenicu da Bolnica ne kupuje mazut sa manje sumpora .
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.