Žene u muškom društvu: 2020.godine stvari će se promeniti IX

imageDa bi žene zauzele svoje pravo mesto u društvu pa i u politici neophodno je da svest svih po ovom pitanju bude na jednom značajno višem nivou. Mila Grujičić sagovornik Vamedie po ovom pitanju smatra da je to moguće jedino zakonskim normama.

„I kvota žena na odborničkim listama je zakonom regulisana. Da se to nije dogodilo mi izvesno ne bismo imali taj broj žena u Skupštini koji imamo. Novi zakon koji bi recimo uredio i kvote za mesta ženama na kojima se odlučuje , umnogome bi porpavio situaciju“, kaže Grujičićeva koja je dugo vremena provela upravo u gradjanskom aktivizmu, svojevremeno u organizaciji Hora, koja je pružala pomoć ženama žrtvama nasilja.
„MI na žalost nemamo rodno sezbilisan budžet. Ali ćemo morati da ga imamo od 2020 godine. Šta to znači? To znači da žena mora imati svoje mesto u budžetu u smislu programa , aktivnosti koje ženama olakšavaju način života. Gde je interes žene recimo u infrastrukturi. Postoji veliki interes , ali toga nema“, navodi Grujičić.
Ona navodi da lokalna politika umnogome ne prati politiku države po ovom pitanju. U gradu žene nisu uključene u koordinaciona tela kada je u pitanju rodna ravnopravnost, ako ta tela uopšte i postoje.
„Nama nedostaje lokalna strategija. Mi ćemo morati da je uradimo. Ja sam u nekoliko navrata u Skupštini govorila o tome i rekla da je period od četiri godine u kome smo trenutno ostavjen da se sve pripremi i da se polako prilagodimo kako bi 2020 godine bili spremni za nova pravila koja je država postavila. U toj strategiji recimo jedna od tačaka jeste uključivanje žena u pitanja infrastrukture. Nisu to samo žene u kulturi i socijalnoj politici. Žene mogu da se bave svim pitanjima“, kaže Mila Grujičić.
Ona navodi da je mnogo toga u mentalitetu , ali da sdruge strane tome politika i služi da se menjaju pogledi. „Žene u politici su ravnopravne , takve mogu biti i moraju biti. Žena nije fikus. Moramo da se naviknemo na to. Žena mora da ima pravo na funkciju. Na žalost naša odbornička mreža ne funkcioniše. Inicijativa bi možda bilo , ali nije tako. Postoji preporuka ministarstva za rodno seznitivno budžetiranje i tu se nalazi pet oblasti za koje bi trebalo da budu odvojena sredstva. Tu bi moglo biti inicijativa da se to radi. Ali moji predlozi nisu naišli na razumevanje ni gradonačelnika ni drugih struktura koje se time bave. Ja ne vidim da smo napravili bilo kakav pomak na tom polju. Ovo je sada preporuka , ali 2020. godina je već moranje i sve će morati brznski da se odradi. Pašćemo na nos da to uradimoi opet će biti manjkavo“, tvrdi Grujičićeva.
Ona lično nije veliki optimista da će se bilo šta promeniti po ovom pitanju. „Ne očekujem boljitak ni naredne godine, ali te 2020. godine će morati da se boljitak dogodi. Kako tako moraće jer je to zakon. A zakon mora da se poštuje“, zaključuje Mila Grujičić.
Projekat Žene u muškom društvu Vamedia realizuje u saradnji sa gradom Valjevom.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.