Lokalni front: „Voda nosi i obećanja”

imageGradske službe nespremne su i nesposobne da se suoče sa izlivanjem rečica na području grada, što poslednja kiša i naročito izlivanje Ljubostinje apsolutno dokazuju, rečeno je na poslednjoj konferenciji Lokalnog fronta.

Kako je podsetio aktivista Lokalnog fronta i odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović, front je još sredinom maja, nakon tadašnjih obilnih kiša, pitao zbog čega kasni raspisivanje javne nabavke redovnog održavanja, zaštite i čišćenja korita vodotoka drugog reda na području grada, kao što su Ljubostinja, Perajica, Krivošija i Rabas, rečice koje su se izlile nakon poslednjih, julskih padavina.
“Tom prilikom smo pokazali da je konkursna dokumentacija za ove radove, ne zna se zbog čega, objavljena tek 26. aprila. Prispele ponude otvorene su 8. maja, odluka o dodeli ugovora doneta 16, objavljena 25. maja, a obaveštenje o dodeli ugovora objavljeno je tek 8. juna. Od četiri prispele ponude najpovoljnija je bila zajednička ponuda „Cevasa“ iz Lazarevca i „Harmonija Projekta“ iz Valjeva, od 3.367.500 dinara bez PDV, što je skoro 800 hiljada dinara manje od procenjene vrednosti javne nabavke. Eto, dakle, nove prilike da se gradski funkcioneri pohvale uštedama u javnim nabavkama. O štetama koje su građani pretrpeli zato što radovi na čišćenju korita vodotoka nisu bili izvedeni na vreme oni ne razmišljaju”, rekao je Radović.
On je, međutim, upozorio da treba proveriti da li su nekakvi radovi na tim vodotokovima uopšte bili izvedeni u vremenu od potpisivanja ugovora do kiše koja je pala 27. jula, nakon čega je došlo do poplava.
“Zato sa ovog mesta molimo da građane Valjeva neko: Štab ili odsek za vanredne situacije, komunalna inspekcija, izvođači radova, nadzorni organ, bilo ko, zvanično upozna sa obimom i efektima radova izvedenih na vodotocima nabrojanim u tehničkoj specifikaciji za poslove koje ćemo svi zajedno platiti oko 4 miliona dinara”, pozvao je odbornik Skupštine grada.
Novinarima se na konferenciji Lokalnog fronta obratio i građanin Darko Pavić, koji sa porodicom živi u Dušanovoj ulici i koji, kako je rečeno, “proživljava pakao prilikom pojave obilnijih padavina u slivu reke Ljubostinje”.
“Želim da kažem da ovo nije elementarna nepogoda, već nebriga gradskih otaca za ovaj kraj grada uopšte. Ovo je problem koji se proteže već nekih par decenija, otprilike tridesetak godina, gde sve ostaje samo na praznim obećanjima da će nešto biti urađeno u koritu reke Ljubostinje. Svaka veća kiša je problem. Sledeći put kad bude velika voda odroniće se deo Đerdapske ulice. Da li će to biti sad, za mesec dana, nije bitno, ali to će se dogoditi. Niko od nadležnih nije se pojavio, a već je peti dan od poplave”, tvrdi Pavić.
Po njegovim rečima, građani koji žive u slivu Ljubostinje su upozoravali da je za poslednje dve godine korito ove rečice na potezu od Ekonomske škole do mosta na kraju Dušanove ulice pokošeno samo dva puta. On je upozorio da će, ako se tako neodržavanje sliva ove reke nastavi, sledeći talas Ljubostinje poplaviti pola grada.
“Ljubostinja nije od mosta kod Ekonomske škole do uliva u Kolubaru, Ljubostinja nije od mosta kod Ekonomske škole do mosta u Dušanovoj, Ljubostinja je mnogo duža. Glavni problem će biti u gornjem toku gde je korito metar i po široko, gde je plitko. Posle svake poplave metar i po nanosa ostaje na dnu, što izdiže korito. Svaka manja voda je opasna sledeći put. Meni je probijen nasip, očekujem svaki dan ponovo poplavu. Ja čekam da nam se neko obrati iz gradske vlasti, da nešto kaže povodom ovog pitanja”, rekao je Pavić navodeći da je u ovom trenutku najneophodnije
pročistiti i proširiti korito.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.