Potrošačke neverice i nedoumice

imageKada je u pitanju zaštita potrošača, njihovih prava i interesa, poželjno je da što veći broj građana bude obavešten o važećim propisima u toj oblasti i o načinu ostvarivanja svojih prava. I pored toga što udruženja nastoje da građane obaveste/informišu o njihovim potrošačkim pravima, još uvek je znatan broj onih koji nemaju saznanja o tome kako treba da postupe kada se suoče sa nepoštenom poslovnom praksom trgovaca koji su tome skloni.

Kod jednog broja građana prisutno je nepoverenje u mogućnost efikasne zaštite njihovih potrošačkih prava, a znatan je broj i onih koji su u nedoumici u pogledu načina naknade imovinske i neimovinske štete nastale usled nesaobraznosti kupljenog proizvoda ili nekvalitetno izvršene usluge.
Nedoumice građana postoje i u pogledu oblasti koje obuhvata sistem zaštite potrošača, naročito na području usluga, pa iz tog razloga i ne pokušavaju da uđu u spor sa izvršiocem nekog nekvalitetno obavljenog i skupo plaćenog posla.
Kod naših sugrađana prisutna je i sumnja u mogućnost uspešnog vansudskog rešavanja potrošačkog spora, odnosno u mogućnost ekonomskog poravnanja sa trgovcem posredstvom udruženja potrošača kao savetnika ili medijatora za obe stranke u sporu. O eventualnom podnošenju tužbe protiv trgovca radi obeštećenja i ne razmišljaju smatrajući da bi to bio dugotrajan, skup i neizvestan postupak.
Na osnovu izveštaja Sektora za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u Republici Srbiji se godišnje evidentira oko 17.000 prijava i reklamacija potrošača, ali se smatra da realno postoji približno još toliko ne registrovanih potrošačkih sporova usled čega građani trpe znatnu imovinsku štetu.
U cilju unapređenja sistema zaštite domaćih potrošača i poboljšanja kvaliteta roba i usluga na maloprodajnom tržištu, svi nosioci obaveza – od državnih organa do udruženja potrošača – povećavaju svoje aktivnosti u oblasti informisanja građana i njihove obuke za suzbijanje nepoštene poslovne prakse, pod sloganom: moj novac, moja prava.
Dodatni podsticaj nastojanjima da se unapredi zaštita prava i interesa građana kao potrošača očekuje se otvaranjem pregovaračkog poglavlja 28 – zaštita zdravlja i zaštita potrošača, koje će biti naredne godine. Usklađivanjem (harmonizacijom) domaćih propisa i prakse sa tekovinama razvijenih država Evropske unije poverenje građana će rasti, a njihove neverice i nedoumice će se postepeno smanjivati.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.