Koliko još novca treba odbornicima?

imageOdlukom Skupštine odbornici će ubuduće za rad u komisijama i radnim telima dobijati tri ili pet hiljada dinara umesto dosadašnjih hiljadu dinara naknade. Predlagač odluke tvrdi da odbornici čitaju materijal što mora biti više plaćeno.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada odbornici Valjeva sami sebi izglasali povećanje naknade za rad u radnim telima i komisijama. Po ovoj odluci Komisija za kadrovska i administrativna pitanja dodeljivaće povećanje po zahtevu samih komisija i radnih grupa. Predlog je na sednici Skuptine iznela Marijana Stanojević odbornik SNS i predsednik pomenute Komisije za kadrovska i administrativna pitanja. U izjavi datoj VTV-u Stanojevića kao razloge za ovakvu odluku navodi da je odluka trebala da bude doneta i ranije, ali da je ipak sačekala kraj godine. Kako kaže tek će se videti da li u budžetu ima novca za ovo povećanje. „Odbornici imaju mnogo obaveza, čitaju skuštinski materijal , pripremaju se za Skupštinu , učestvuju u radu raznih komisija koje donose isto tako važne odluke o kojima skupštinska većina glasa“, rekla je Stanojević.
Opozicija nije podržala ovakav predlog , a član komisije za statutarna pitanja Željko Djukić istoj televiziji rekao je da se u komisijama gotovo ne nalaze ljudi iz redova opozicije , a da materijal stiže uoči same sednice. „Mi se ozbiljno pripremamo dok ostali dolaze samo da podignu ruke. Problem je što oni čak i ne znaju šta glasaju. Donose se odluke koje nisu u skladu ni sa zakonom jer se postavljaju partijski kadrovi“, kaže Djukić.
Vamedia je po zahtevu za informamaciju od javnog značaja svojevremeno dobila presek broja radnih tela i komisija u Valjevu što je i objavljeno u tekstu 13.juna tekuće godine, a dobijeni podaci svedoče da je Valjevo do trenutka davanja informacije imalo 59 komisija. Prosta računica tada je ukazivala da sa naknadama od 1000 dinara, koliko su tada iznosile, grad samo za ovu namenu izdvaja milione. Rekorder po broju komisija u to treutku bio je odbornik SNS-a Milan Gajić koji je bio angažovan u čak šest komisija . Na drugom mestu po broju komisija po podacima i rešenjima o imenovanju komisija dostavljenim od strane Gradske uprave tada je imala upravo odbornica Marijana Stanojević SNS, predlagač odluke, koja je učestvoala u radu 4 komisije.
Nova odluka predvidja da predsednik komisije može imati naknadu od po 5 000 dinara po sednici , a članovi po 3 000 dinara.
Grad Valjevo je svojevremeno bio pomenut kao grad sa izuzetno alim brojem radnih tela i komisija što je naročito pohvalio NALED i SKGO , sada se situacija u samo dve godine dramatično promenila. S obzirom da je obrazloženje jasno te i da se navodi da odbornici čitaju materijal postavlja se pitanje da li to njihovi prethodnici nisu činili ? Da li to znači da svi oni pre njih nisu donosili odluke i da li to na kraju znači da grad nije funkcionisao? Ako nije funkcionisao kako to da smo imali kontinuitet rada pa nas evo u 2018. godini sa sistemom koji nije mnogo menjan od strane ministartsva za lokalnu samoupravu i državnu upravu?
Ne traba zaboraviti da su isti odbornici sebi izglasali povećanje naknade za prisustvovanje na sednicama Skupštine sa 3 000 na 10 000 dinara. Kako broj sednica bilo komisije nije limitiran na mesečnom nivou možemo li pretpostaviti da valjevski odbornik praktično mesečno prihoduje zaradu koja je na bivou privatnog sektora u Valjevu?
S obzirom da je moguće da na početku godine budžetom nije bilo predvidjeno ovo povećanje naknada , sredstva će morati da budu obezbedjena rebalansom. Kako izostaju investicije pa se pozicije za njih izvesno rebalansom brišu , novac treba negde utrošiti?
A naš narod lepo kaže: „Bog je prvo sebi bradu stvorio“. Ostali će morati da sačekaju nove izbore pa svi u redove u odbornika da čitaju materijal.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.