Šljiva tri puta jeftinija nego prošle godine

imagePosle pada otkupne cene za malinu i kupinu , cena šljive u valjevskom kraju čak tri puta je niža u odnosu na prošlu godinu. Rod šljive nikad veći.

Za razliku od prošle godine kada je cena otkupa šljive bila 45 dinara za kilogram, ove godine šljiva se otkupljuje po ceni od 15 dinara. Upućeni tvrde da ni cena od 15 dinara za kilogram nije fiksna te i da pojedini otkupljivači plaćaju samo 10 dinara za „madžarku“ i „čačansku lepoticu“.
„Rod je zaista dobar, plodovi su krupni i sa malo manjim sadržajem šećera zbog kiša, ali je trenutno problem izuzetno mala potražnja, zbog čega je cena otkupa niska. Primer za to je „čačanska lepotica“ koja se prošle godine izvozila u Rusiju, ali koja se sada vrlo malo otkupljuje. Hladnjačari su lane „čačanske lepoticu“ i „čačansku rodnu“, sorte koje se ne suše nego služe za izvoz u svežem stanju kao polutke ili za dalju preradu, najpre plaćali 25 dinara, da bi cena, zbog dvostruko veće potražnje nego inače, „izašla“ na 45 dinara za kilogram. Otkupljene su velike količine i mahom su sve prodate. Na početku ove sezone, međutim, imamo apsurd da to niko ne radi i da imamo višak „čačanske lepotice“ na tržištu“, izjavio je novinarima Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne službe u Valjevu.
Njegova pretpostavka je da otkupljivači i hladnjačari verovatno čekaju „čačansku rodnu“, koja kao sorta ima veći procenat šećera i lepši ukus.Ipak to je samo procena.
Proizvodjači su vipe nego nezadovoljni cenom, naročito oni koji su svoja domaćinstva bazirali na proizvodnji šljive. Jedan od takvih proizvodjača je Milorad Jović iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, koji je sa prinosom od 50 do 80 tona jedan od najvećih proizvođača i višestruko nagrađivan na „Sajmu šljiva“koji je za list Blic izjavio:„ Objašnjenja nema, sve diktiraju izvoznici. Jednostavno, nije logično da razlika u ceni bude tolika jer tvrdim da tržište nije zasićeno, pošto su lane prodate značajne količine. Ovo je ubijanje poljoprivrede u Srbiji, svi znamo šta je bilo sa malinom, kupina se otkupljuje za 12 ili 15 dinara, šljiva isto. Jedini spas ove sezone bi bila cena od jednog evra za sušenu šljivu, jer je prošle godine bila od 1,3 do 1,5 evra.“
Kako sada stvari stoje mnogo šljive biće preradjeno u rakiju gde je za proizvodnju jednog litra ovog žestokog pića potrebno oko 10 kg šljive.
Brojni zasadi maline na žalostm zbog niske cene otkupa ove godine po završetku sezone su iskrčeni, slične izjave dali su i proizvodjači kupine , a šta će uraditi proizvodjači šljive ostaje da se vidi. Sudeći po ovom trendu cena poljoprivrednicima i dalje neće biti lako.

Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.