Može stan , a može i menjaža

imageGradski stanovi, gradska imovina i umanjenja u otkupu privilegija su samo pojedinaca u Valjevu. Da li su ih zasluživali to je sasvim drugo pitanje, ali da li su se dogovarali? To je pitanje na koje dokumenti iz tog vremena daju odgovor. Radnje vezane za stan koji je Opština dodelila Milutinoviću , počele su godinu dana ranije i usko su vezane za Ilića.

Koliko gradjani gotovo oduvek ne znaju šta se sve dogadja van domašaja javnosti kada je vlast u pitanju , svedoči primer davanja stanova u zakup gradskim funkcionerima. Sadašnjem zameniku predsednika Skupštine MIlutinoviću Opština je dodelila stan na zakup koji je isti potom otkupio, a sve pod uslovom da iz istog stana izadje lice koje je već u njemu. U datom slučaju bio je to tadašnji predsednik Opštine Milorad Ilić. Ako ste i pomislili da je sve počelo te 1996. godine , prevarili ste se jer je sve počelo godinu dana ranije.

image

Naime , logična pretpostavka prilikom davanja u zakup opštinskog stana sa uslovom kakav je istaknut jeste da lice koje u njemu već živi ima način i mogućnost da sebi pronadje drugi stambeni prostor. I zato je sve zapravo počelo još 1995. godine, dakle godinu dana ranije . Naime 3.11.1995. godine Stambena komisija Valjevo objavila je konkurs za davanje u zakup trosobnog stana površine 94,7 kvadrata u Ulici Hajduk Veljkovoj broj 49. Pravo učešća imali su funkcioneri SO Valjevo. Kako se navodi u rešenju u blagovremenom roku na ovaj konkurs prijavio se Milorad Ilić predsednik SO Valjevo. Komisija je ustanovila da Ilić ispunjava sve uslove za to.
Ugovor o zakupu stana zaključen je 27.06.1996. godine . Zanimljivo ili ne , Stambena komisija je u martu, dakle tri meseca ranije stan u kom živi Ilić dodelila Milutinoviću uz pomenutu klauzulu da se lice koje u njemu živi složi sa izlaskom iz stana od 64 kvadrata. Za stan u Hajduk Veljkovoj , Ilić je obavezan da plaća komunalije i zakupninu u visini od 0,20 dinara po kvadratu.
Narvno već 10.oktobra Izvršni odbor odgovra na zahtev Ilića o otkupu stana pozitivno. Rešenje potpisuju čak dva lica i predsednik IO Ljubomir Mucić i vd sekretar IO Zorica Stojnić. Ugovor o otkupu stana sklopljen je samo 15 dana kasnije, 25. oktobra iste godine 1996. U ugovoru se navodi da su ugovorne strane saglasne da je otkupna cena nepokretnosti u tom trenutku 110 199,07 dinara, a prodavac prodaje i kupac kupuje po ceni od 89 261,34. Ugovorna cena je kao i u Milutinovićevom slučaju formirana nakon propisanih umanjenja.

image Takodje u ugovoru se navodi da su ugovorne strane saglasne da kupac obzirom da je predao stan opštini Valjevo na dalje korišćenje i raspolaganje broj 8. u Naselju Oslobodilaca Valjeva broj 17 površine 64 kvadrata plati ugovornu cenu stana samo za površinu od 30,70 kvadrata što u ukupnom iznosu znači 28,938,86 dinara. Kupac je dužan da cenu plati u roku od 40 godina , a da mesečna rata bude 60,28 novih dinara.

image Da li je sada malo jasnije šta se zapravo dogodilo 1995. godine ili još uvek nije?

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.