Letnji program Istraživačke stanice

imageIstraživačka stanica Petnica najavila je da će tokom leta organizovati osam programa namenjenih studentima osnovnih i postdiplomskih studija iz celog sveta, i to iz geologije i planetarnih nauka, programiranja i mašinskog učenja, evolucione biologije, arheologije, astronomije i kosmologije, bimedicine, molekularne biologije. Biće održan i Petnički međunarodni kamp.

“Već šest godina Istraživačka stanica Petnica intenzivno razvija i programe za studente i na osnovnim i na postdiplomskim studijama. Zahvaljujući laboratorijama i modernoj opremi koju imamo, ali najviše metodu rada, Petnica je postala i važno mesto na svetskoj mapi obrazovnih institucija, ne samo za srednjoškolce, već i za studente i one koji se naukom već bave”, kaže programski direktor Istraživačke stanice Nikola Božić.
U Petnici su već održane škole evolucione biologije (u saradnji sa Evropskim društvom za evolucionu biologiju i Srpskim evolucionim društvom) i međunarodna škola planetarne astronomije i geologije (u saradnji sa projektom „Europlanet“ evropskim projektom „Horizont 2020“), a sledi održavanje regionalne škole mašinskog učenja (u saradnji sa Majkrosoft razvojnim centrom), međunarodna škola kosmologije (partnerstvo sa Prinstonom, Trstom, CERN), škola arheologije, a ubrzo zatim i međunarodna konferencija mladih arheologa (saradnja sa Velikom Britanijom, i fondacijom „Marija Kiri“).
Sezona međunarodnih programa se završava sa biološkim školama iz biomedicine i iz mikrobiologije. Druga škola je posvećena nutricionizmu i metabolizmu i organizuje se u saradnji sa Srpskim društvom za molekularnu biologiju.
„Petnica je posebno ponosna na svoj tradicionalnu međunarodnu školu nauke, koja će okupiti oko 25 srednjoškolaca i mladih studenata da uče svoje prve korake u nauci tokom dve nedelje u Petnici. Učesnici dolaze iz Španije, Francuske, Rusije, Poljske, Nemačke, Hrvatske, Brazila…Svi oni će imati priliku da od svojih starijih kolega u Petničkim laboratorijama rade na naučnim projektima”, kaže Božić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.