Abrašević predstavljao Valjevo i Srbiju u Rumuniji

imageKUD „Abrašević-Valjevo“ predstavljao je Srbiju na interacionalnom festivalu foklora održanom u rumunskom gradu Fokšani. Za četiri dana festivala ovo društvo nastupalo je čak osam puta.

Povodom 100 godina od ujedinjenja vlaške, moldavske i transilvanijske oblasti u Rumuniji centralna proslava održana je u gradu Fokšani koji se nalazi podno Karpata, pod nazivom „Vatra Mioritei“. Sam festival obeležilo je i gostovanje brojnih velikih pevačkih zvezda Rumunije , a poseban segment kojim je počinjao program svakog dana bio je nastup folkolornih ansambala iz nekoliko zemalja u okruženju. Rumuni su u goste i na proslavu ovog značajnog jubileja pozvali Bugarsku, Moldaviju, Ukrajinu i Srbiju.

image Čast da rašire srpsku zastavu na ovom festivalu imalo je KUD-vo „Kosta Abrašević-Valjevo“ koje je za četiri dana trajanja festivala čak osam puta nastupalo. Na festival Abrašević je otputovao praćen društvom iz Glogonja „Veselija“, a samom festivalu prisustvovali su i predstavnici Opštine Majdanpek. U znak zahvalnosti za učešće gradonačelnik Foksanija je na posebno priredjenoj svečanoj večeri kojoj su prisustvovali predstavnici gradske i državne vlasti Abraševiću uručio posebnu zahvalnicu i plaketu u duborezu: „Veliko hvala što ste došli da uveličate naše slavlje i našem festivalu date poseban doprinos srspkim folklorom. Ovo je samo još jedan dokaz prijateljstva dva naroda“, rekao je gradonačelnik Foksanija uručujući priznanja.

image Po rečima organizatora festivala broj igrača koji je nastupio na festivalu je preko 500 , a sam festival koštao je oko 200 000 evra pa je dobra organizacija vidjena na svakom koraku. Već prvog dana festivala Valjevci su učestvovali u svečanom defileu pešačkom zonom grada i na velikom gradskom trgu gde se sam festival održavao i finalnim fotografisanjem gde se medju zastavama država učesnica vijorila i srpska. Opšti utisak svih gostiju festivala bio je da je Foksani kroz veliko interesovanje samih gradjana da prisustvuju koncertu pokazao ne samo zainteresovanost za folklor već i srdačnu dobrodošlicu. „Folklor nema granica i uvek spaja ljude . Vaš festival i gostoprimstvo pokazali su kako se čuva narodna tradicija“, bile su reči kojima su se Valjevci zahvalili na prijemu priznanja uzvrraćajući pritom poklonima medju kojima su se nalazile brošure i flajeri grada Valjeva.

image Da folklor zaista spaja ljude i briše granice bio je i dokaz poslednjeg dna festivala kada se pre samog početka popodnevnog koncerta sa bine putem razglasa na iznenadjdenje svih začulo Užičko kolo. Na samom trgu ispred bine kolo su poveli Valjevci , a u njemu su učestvovali svi ostali igrači , učesnici na festivalu. Neki od njih prvi put tada su savladali korake koji su u Srbiji više nego poznati , a veliki broj prisutnih gradjana ovaj spontani nastup ispratilo je dugim aplauzom tražeći nastavak. A sam nastavak usledio je oficijelnim nastupom na bini.

image Bez svake sumnje, sa ovog festivala Valjevci , ali i gradjani Foksanija poneli su sjajne utiske, bezbroj zajedničkih fotografija, a Valjevo je steklo neke nove prijatelje i njihovu zainteresovanost da budu gosti na ovdašnjim festivalima folklora, čiji bi organizator moglo biti upravo društvo „Kosta Abrašević“.

image KUD Abrašević je na festival u Rumuniju doputovalo posle samo par dana pauze po povratku sa turneje iz Grčke, a već danas put nastavlja u Italiju gde ih očekuje još jedan festival i deset dana nastupa pod obeležjima Valjeva i Srbije.
Vamedia

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.