Raspisan tender za projektovanje

imageJP Kolubara raspisalo je tender za izradu nedostajuće projektne dokumentacije. Ovaj tender vredan je 70 miliona dinara, a sredstva je izdvojilo ministasrtvo za saobraćaj i infrastrukturu.

Prilikom posete ministarske Zorane Mihailović Valjevu ista je obećala da će upravo njeno ministarstvo finansirati izradu nedostajuće projektne dokumentacije. „Samo evo mesec dana kasnije ili malo više , mi smo raspissali tender. Moram da kažem da je tada prilikom posete bilo reči o 50 miliona dinara, ali da je procenjena vrednost ipak izašla na 70 miliona koje će izdvojiti ministarstvo“, objašnjava direktor JP Kolubara Zoran Mitrović.
Tender je raspisan 31.maja, a rok za podnošenje ponuda je 30 dana.Po Mitrovićevom mišljenju ovakvim načinom rada ministarstvo je pokazalo nameru da se radovi vezani za cevovod intenziviraju čime bi oko 250 000 stanovnika dobilo vodu. „Sa ovih 70 miliona koje je ministarstvo opredelilo i što je procenjena vrednost tendera praktično su obuhvaćena tri segmenta. Najpre izrada tehničko projektne dokumentacije za izradu postrojenja za preradu vode Pećina 2. U pitanju je postrojenje gde bi kapacitet trebao da bude 600l/s , procenjena vrednost 11,5 miliona dinara, rok za dokumentaciju 6 meseci. Bilo je konkretno kod ove fabrike nekoliko dilema jer postoji stara fabrika vode i po projektu same brane stoje da bi to postrojenje trebalo porušiti i graditi novo. Kada smo sa gradom ušli u rešavanje tih stvari saznali smo da je zemljište gradsko, ali da fabrika nije uknjižžena odnosno ni legalizovana pa je trenutno u proccesu ozakonjenja. Već sam ulazak u tu problematiku znači mnogo vremena i admiistrativnih problema tako da je odlučeno da bude izgradjena nova fabrika vode na zemljištu koje pripada JP Kolubara i to je parcela iznad postojeće fabrike“, objašnjava Mitrović.
Kako se moglo čuti generalnim projektom akumulacije je predvidjeno da budu izgradjene tri fabrike kapaciteta od po 600l/s što je po proceni tadašnjoj bilo dovoljno za potencijalne potrošače pa je i sama brana projektovana na 50 miliona kubika vode. „Za trideset godina umesto tri izgradjena je samo jedna Nedostaju dakle još dve fabrike i mi ćemo ovim tenderom pripremiti dokumentaciju za izgradnju još jedne fabrike. Postojeća fabrika ima kapacitet od 400 l/s. Ta stara fabrika vode je jako stara i služi da se voda izbistri , i ona nema nikakve sa sistemom Stubo Rovni.
Druga partija na tenderu je projektovanje cevovoda od Oštrikovca do Uba, Lajkovca i Lazarevca. Ukuna dužina cevovoda je 27 km a vrednost 38,5 miliona dinara rok za izradu dokumentacije 6 meseci. Treća partija odnosi se na cevovod Mionica, Banja Vrujci i Ljig koji prvobitno nije bio obuhvaćen sistemom Stubo Rovni, vrednost izrade dokumentacije je 20 miliona , a rok 12 meseci. Razlog što je dat malo duži rok kako kaže Mitrović, je u tome što Mionica i ova mesta nemaju nemaju prostorne planove koji su a snazi pa taj deo mora biti uradjen. „Zadatak projektanta nije samo izrada projekta već sve neophodne radnje i dobijanje gradjevinske dozvole. To najčešće nije slučaj kada se raspisuju tenderi za projektovanje , ali ovoga puta b iće obuhvaćeno sve pa i gradjevinska dozvola .Sve to praktično znači da će projektant odraditi kompletnu proceduru“, kaže Mitrović .
Samom raspisivanju tendera prethodio je niz izrada projektnih zadataka koje je odradilo upravo JP Kolubara. Kako Mitrović navodi ministarstvo je bilo zaduženo za pravna itanja dok je Kolubara radila pripremu sve tehničke dokumentacije. „Nakon ovoga sledi potpisivanje ugovora sa projektantom i saradnja sa njima , a ministarstvo će imati nadzor nad rokovima. Izradom ove dokumentacije više neće biti nedostajuće dokumentacije za ceo sistem. U budućnosti samo onda ostaje da konkurišemo za novac, ministarsvima, Vladi Srbije , fondovima EU. Za sada imamo neka obećanja da bi naredne godine moglo biti opredeljeno sredstava za izgradnju nekih od pomenutih deonica“, kaže Mitrović.
Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare pored opština koje su već izarazile nameru da budu priključene na cevovod postoje razgovori i sa Arandjelovcem i Koceljevom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.