Uručene nagrade na konkursu „Duvan srce slama“

imageOdbor za javno zdravlje Valjevo je 31. maja u OŠ „Desanka Maksimović“ obeležio Svetski dan borbe protiv duvanskog dima. U prepunom holu škole prigodan program izveli su učenici škole domaćina i vrtića „Kolibri“.

U ime Odbora za javno zdravlje Valjevo prisutnima se obratila sekretar Slavica Filipović, strukovna medicinska sestra-specijalista javnog zdravlja.„Akcenat ovogodišnje manifestacije je na štetnim efektima duvana po kardiovaskularni sistem. Kada su mladi u pitanju treba istaći da se granica konzumiranja prve cigarete uglavnom pomerila, a probanje cigarete je izazov, put i način da se bude deo vršnjačke grupe. Patronaža Doma zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Valjevo timski rade na preventivi, obilazimo i škole vrtiće čitave godine ukazujući na štetnost duvanskog dima“, izjavila je Slavica Filipović.
Zatim je predsednik Odbora dr Jasmina Lukić uručila nagrade najuspešnijima na tradicionalnom likovnom i literarnom konkursu, čiji je moto ove godine bio „Duvan slama srca“. Konkurs je bio otvoren za valjevske predškolce i osnovce sa gradskog i seoskog područja, odziv je bio dobar, a radovi su bili izloženi u holu škole. Kod predškolaca nagrađeni su Mateja Ranković iz vrtića „Hajdi“, David Mitrović iz „Bubamare“, Đurađ Danilović iz „Pčelice“, Lena Begović iz „Kolibrija“, Elena Kosić iz „Vidre“ i Dunja Pavlović iz vrtića „Zvončić“. U konkurenciji osnovaca nagrade su pripale Dušanu Mitroviću, učeniku četvrtog razreda OŠ ,,Prota Mateja Nenadović “ Brankovina – izdvojeno odeljenje Kotešica, Jovanu Rajoviću, II-1 OŠ ,,Nada Purić“, Dimitriju Eriću, IV-2 OŠ ,,Nada Purić“, Teodori Lukić IV-5 OŠ ,,Andra Savčić“ – Izdvojeno odeljenje Gornja Grabovica, Dejanu Kolaiću I-3 i Melik Mohamedu iz OŠ „Desanka Maksimović’’ i Tijani Jezdić, učenici trećeg razreda OŠ ,,Dragoljub Ilić“ Dračić. Svi su nagrađeni vaučerima za kupovinu školskog pribora. Grupne nagrade, takođe u vaučerima, dobile su: OŠ ,,Prota Mateja Nenadović “ Brankovina (izdvojeno odeljenje Joševa) – odnosno učenice četvrtog razreda Maja Pajić i Sanja Marković, zatim Kreativna radionica ,,Pinokio“ i OŠ,, Desanka Maksimović’’ kao škola domaćin manifestacije.
Na kraju programa uručene su zahvalnice partnerskim ustanovama i pojedincima. Odbor već 12 godina obeležava ovaj važan datum u Kalendaru zdravlja, zajedno sa Službom polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo, Zavodom za javno zdravlje, Crvenim krstom, Medicinskom školom, Predškolskom ustanovom „Milica Nožica“ i osnovnim školama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.