25 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića

U Valjevu je polaganjem venaca na spomenik i mesto pada aviona u selu Bujačić, ali i preletom aviona MIG  29 , obeleženo 25. godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića.

Pukovnik Milenko Pavlović, bio je  komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije koji je 4. maja za vreme NATO bombardovanja branio je nebo nad Valjevom. U neravnopravnoj borbi sa više aviona NATO-a izgubio je život.

Svečanosti povodom 25. godina od ovog herojskog čina prisustvovale su brojne delegacije, porodica Milenka Pavlovića, predstavnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, Garnizona Valjevo, grada Valjeva, Kolubarskog upravnog okruga, opštine Osečina i druge.

U ime delegacije grada Valjeva prisutnima se obratio gradonačelnik Lazar Gojković:

“Okupili smo se danas da odamo počast pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, koji je dao svoj život na nebu iznad Valjeva, 4. maja 1999. godine. Za ovih četvrt veka, o ovom hrabrom čoveku smo dosta toga čuli i naučili. On je putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje. Nikada se ne možemo dovoljno odužiti za žrtvu koju je dao, ali čuvanje uspomene na njega je naš mali doprinos. Večna slava i hvala pilotu pukovniku Milenku Pavloviću”.

Milenko Pavlović bio je nosilac je brojnih priznanja i odlikovanja – Ordena za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordena za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, Ordena za hrabrost. Odlukom komandanta RV PVO 2013. godine posthumno mu je dodeljen zlatni letački znak. Osim spomenika u Valjevu, u njegovu čast podignut je spomen kompleks u rodnom Gornjem Crniljevu kod Osečine. Ove godine 11. i 12. maja opština Osečina u Osečini i Gornjem Crniljevu organizuje svečanu akademiju i niz drugih programa kao dane sećanja na pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

Parastos heroju Milenku Pavloviću služio je njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski gospodin Isihije .

foto:Grad Valjevo

2 comments on “25 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića

  1. Dragan

    svaka mu cast. neko nebi ni za rodbinu poleteo a on je poleteo da sacuva naseg ministra i visokog funkcionera.

    Reply
    1. Perica

      Razumem tvoju satiričnost, ponekad i cinizam i ironiju, ali stvarno mislim da nije u redu i nije korektno da za ovaj događaj daješ takve komentare. Milenko je heroj, dao je nešto najveće što može da se da, svoj život, ispunjavajući svoj dug prema otadžbini, radio je ono za šta se školovao i šta je voleo, spasao je sigurno svojim letom neke živote, menjajući ih za svoj.
      Zbog toga Dragane, imaj bar malo pristojnosti u svojoj želji da budeš neki novi Nušić

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.