Nije to samo gorivo

imageProtesti protiv povećanja cene goriva ne prestaju ni u Valjevu kao I u celoj Srbiji. Blokada saobraćaja na duplim trakama trajala je sat vremena, a za danas najavljena blokada u trajanju od dva sata. Blokada održana uz prisustvo policije.

Dok je u celoj Srbiji tokom dana na više lokacija I u više gradova održavana blokada saobraćaja zbog povećanja cene goriva nova blokada u Valjevu održana je sa početkom u 17 sati. Za razliku od petka kada su policajci samo fotografisali vozila učesnika ovoga puta po rečima ljudi iz kolone na duplim trakama napisano je I nekoliko kazni. Evidentno je bilo prisustvo većeg broja policajaca, više policijskih vozila, ali I vozilo pauk.
Učesnici protesta kažu da u Valjevu blokada nije ni treala da počne ujutro već da su takve lažne informacije podmetnute i namerno proširene. Za ovo veče najavljuju da će protest početi ponovo u 17h , ali da će trajati dva sata.
U razgovoru sa učesnicima protesta Vamedia saznaje da razlog blokada ipak nije samo cena goriva.”Nije to samo gorivo, bar za mene nije , nije za mnogo nas ovde , pitajte ljude. Sve je razlog , prvo što živimo u zemlji terora I straha, što ne mogu da zaradim da prehranim porodicu dok se oni bahate. Ovome mora da se stane na put I evo stali smo. Srbija je stala na put I tek će da stane”, kaže jedan od učesnika.
S druge strane efekat poskupljenja goriva već su osetili gradjani koji koriste usluge taksi prevoza s obzirom da su sva taksi udruženja u Valjevu podigla cene starta I predjenog kilometra u ukupnom iznosu od u proseku za trideset dinara. Ipak valjevski taksisti ne učestvuju u blokadama.
Za razliku od prethodnih dana u blokadama u Srbiji na više mesta učestvovali su I poljoprivredni proizvodjači koji su na puteve izašli traktorima, a sudeći po raspoloženju istih što se može zaključiti iz njihovih izjava datih medijima, pojoprivrednici su više nego razočarani potezom Vlade I ministarstva.

image U medjuvremenu je ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao organizatore protesta za koje je rekao da se kriju iza naroda da dodju na razgovor sa ministrom finansija. Zanimljivo je da to nije učinio sam ministar finansija , a putem društvenih mreža Vulinu je poslata poruka da je narod organizator protesta te I da su već došli.
Učesnici protesta propuštaju samo vozila hitne pomoći dok su na pojedinim mestima propuštani I automobili u kojima su bile bebe I mala deca.
Kako je već prvog dana protesta naedeno prvi zahtev vozača jeste da se usvoji nova cena goriva koja neće prelaziti brojku od 110 dinara po litru za dizel i 120 dinara po litru za benzin, takođe se navodi da ta cena bude važeća za sve pumpe u zemlji.
Zahtevi obuhvataju i novi proračun cene goriva i to na način da se cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez pa tek onda na oporezovanu cenu dodati akciza koja ne sme biti više od 50 odsto osnovne cene benzina.
Vozači su se u svojim zahtevima osvrnuli i na vlasnike koji poseduju automobile na plin, i uvrstili zahtev da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.