Realni problem hitnog dopremanja krvi u Bolnicu

imageIzmene zakona o transfuziji krvi već su stvorile ozbiljne probleme u realizaciji. Ne postoji forma ugovora koji bi mogle potpisati Bolnica i Hitna služba o urgentnom prevozu krvnih derivata, a Hitna služba ukoliko to i učini ne može trošak puta da naplati od RFZO-a. U Bolnici već vidjen slučaj hitnog prevoza krvi iz Beograda za Valjevo.

 

Novi zakon koji se primenjuje kada je transfuzija krvi u pitanju predvidja da se krv više ne može davati u bolnicama širom Srbije već samo u za to odredjenim gradovima Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad. Potpunu ingerenciju nad transfuzijom preuzeo je Crveni krst Srbije pa je davanje krvi u Valjevu moguće samo utorkom i tokom jasno odredjenih akcija davalaštva koje organizuje Crveni krst u Valjevu ili Crveni krst sa nivoa Republike , objašnjavaju u valjevskoj bolnici.
Valjevskoj bolnici tokom godine neophodno je 250 jedinica krvi , dok je sada zakonom definisano da Bolnica može imati samo 10% od tog broja na zalihama. Problem nastaje kada ne postoje dovoljne količine odredjenog tipa krvi. U tom slučaju neophodno je hitno iz Beograda prevesti krv do pacijenta u Valjevu. I tu nastaje problem.
Još uvek ne postoji potpisan ugovor izmedju Bolnice i Hitne službe Doma zdravlja jer kako kažu ne postoji ni poseban formular za to. Vozilo Hitne pomoći koje biva angažovano na prevozu krvinih derivata u hitnim slučajevima po zakonu ima pravo na korišćenje rotacije i povećanu brzinu kretanja , ali samo ukoliko postoji potpisan ugovor o hitnom prevozu krvnih derivata. Tog potpisanog ugovora ukoliko nema, a vozilo se kreće pod rotacijom i povećanom brzinom u slučaju da bude zaustavljeno u bio kojoj vrsti kontrole, vozač i Hitan služba snosiće ozbljne zakonske sankcije. S druge strane ukoliko ugovora nema Hitna služba nije u mogućnosti da od RFZO-a naplati prevoz i isplati dnevnicu i angažovanje vozača.
U Bolnici kažu da ne postoji opasnost za pacijente i da zbog ove situacije pacijenti nisu životno ugroženi , ali napominju i da izvesno ne postoji komfor u načelu sigurnosti.
Tokom prošle nedelje već je zabeležen slučaj da je Bolnica zatražila hitno dopremanje krvi iz Bograda, a Hitna služba zarad spasavanja života prihvatgilla obavezu prevoza iako je realno i po zakonu sada nema.
Svojevremeno je objašnjeno da Zakon o transfuzijskoj medicini, sa punom primenom počinje tek od 1. januara 2019, a da se tokom ove godine sistem samo organizuje . Dok nadležni tvrde da ne postoji bojazan od nestašice krvi, realan problem već koči realizaciju zakona.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.