Hotel Jablanica vlasništvo države

imageHotel Jablanica sada je u vlasništvu ministarstva prosvete, s obzirom da je hotel zbog dugova preuzela Direkcija za imovinu. Svojevremeno je ovaj hotel I upravnu zgradu Jablanice kupio valjevski biznismen Vidoje Vujić za 90 miliona dinara, a osam godina kasnije predvideo UPPR-om prodaju radi namirenja poverilaca.

Hotel Jablanica bi po rečima aktuelnog ministra prosvete Mladena Šarčevića trebao da postane učenički dom pa su ključevi hotela prilikom posete ministra predati Poljoprivrednoj školi. Izvesno da Poljoprivredna škola nema resurse kako bi mogla imati ulaganja I adaptaciju hotela za novu namenu, ali je moguće da zbog činjenice da Poljoprivredna škola s obzirom da već ima svoj Dom učenika zapravo najbolja opcija za čuvanje ključeva.
Ako se podsetimo, Agencija za privatizaciju je 26. decembra 2007. godine raskinula ugovor o privatizaciji „Jablanice“ u Valjevu „zbog neispunjenja obaveza kupca“, a 4. januara 2008. i rešenje kojim je kapital „Jablanice“ prenet Akcijskom fondu Srbije. Tada se 65,44 odsto kapitala te fabrike našlo u vlasništvu Akcijskog fonda Srbije, „MBR“ Mladenovac ima 6,55 odsto, a mali akcionari preostalih 28,01 odsto akcija. „Jablanica“ je u osnivanje nove firme „Jako gradnja“ uložila nenovčani kapital u vrednosti od 558 hiljada evra, koji je činio samački hotel „Jablanica“ sa 105 kreveta i restoranom sa 120 mesta.
Tu istu upravnu zgradu i hotel kupio je Vidoje Vujić 2007. godine za 90 miliona dinara, a samo mesec dana kasnije „Jako gradnji“ prodat je „Jablaničin“ pogon u naselju Gorić.
Ulaskom Vujićevih firmi u UPPR 2016. godine moglo se čuti da će hotel najverovatnije biti prodat kako bi se namirili poverioci prema preduzeću.
” Jablanica se nalazi u neposrednoj blizini Zdravstvenog centra Valjevo. Poseduje prostran sopstveni parking, 51 sobu sa 103 ležaja i jedan apartman. Idealan je za goste koji žele da borave u Valjevu po pristupačnim cenama. Restoran ima kapacitet 200 mesta i pogodan je za organizovanje različitih proslava, poslovnih ručkova i slično. Sobe hotela se mogu zakupiti po povoljnim cenama na duži period korišćenja” mavodi se na jednom od sajtova koji predlažu destinacije za odmore I obilaske.Upravna zgrada od oko dve hiljade kvadrata nalazi se u centru Valjeva, a njen prvi sprat je ranije kupila Vojvođanska banka
Hotel Jablanicu svojevremeno je pominjao tadašnji direktor ZC Valjevo Ilija Tripković kao upravo mogućnost da u njemu bude učenički dom pa čak I studentski jer je zagovarana ideja da u Valjevu bude organizovana Viša medicinska škola ili čak odeljenje Medicinskog fakulteta.Iako u javnosti dobro prihvaćena ideja na žalost grad nije imao novca da otkupi hotel, a ministartsvo prosvete nije smatralo da je to prioritet.
Zanimljivo je da je na sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem koje je održalo gradsko rukovodstvo vidjen I Vlajko Vujić, brat Vidoja Vujića I takodje valjevski biznismen.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.