„Deca su ukras sveta“

imageOtvaranje izložbe pod nazivom "Deca su ukras sveta" likovne radionice Atelje 179 biće odžano . 15.06.2017. u 19 časova u Ogradnoj galeriji

Različite generacije ove radionice, koju vodi likovna umetnica Jelena Popović, su se predstavljali valjevskoj publici nekoliko puta, a poslednji put u Ogradnoj galeriji pre 3 godine istoimenu izložbu je pratio tekst:
"Deca su ukras sveta U Ateljeu 179 deca uzrasta od 4. godine pa naviše uče da ukrase svoj svet. Oni u likovnoj radionici podstiču maštu, motoriku, osećaj za lepo, percepciju, pamćenje, mišljenje i emocije. Slikarska likovna radionica podstiče individualno eksperimentisanje sa različitim tehnikama i materijalima, razvijajući likovni senzibilitet i sposobnost samostalnog kreativnog likovnog izražavanja u različitim slikarskim tehnikama. Ali najbitnije od svega- deca uživaju u svoj lepoti koje samo stvaranje jednog umetničkog dela nosi. Kada na ovo dodamo i svu šarenoliku naivnost i neopterećeni duh fantazije i mogućnosti, onda ne čudi što su mnogi veliki i slavni umetnici svoje inspiracije nalazili baš u dečijim radovima. Nabrojaćemo samo neke: Kandinski, Matis, Huan Miro, Leon Bakst i Paul Kle koji je bio fasciniran dečijim crtežima. I slavni Pikaso je jednom prilikom rekao da mu je trebalo četiri godine da bi naučio da slika kao Rafael, ali ceo život da nauči da slika kao dete. I dok su veliki umetnici budili decu u sebi gledajući dečije crteže, u Ateljeu 179 deca postaju umetnici kopirajući remek dela istorije umetnosti. Poznati naši slikari, počev od Paje Jovanović i Nadežde Petrović, su bili veliki majstori u izradi kopija dela velikih umetnika. Ako je ponavljanje majka znanja, onda je kopiranje majka slikarstva. Sa ponosom možemo reći da deca koja u sebi prepoznaju umetnika, uz adekvatnu pripremu u Ateljeu 179, svoje školovanje nastavljaju u srednjim umetničkim školama i akademijama, čuvajući ugled koji je stekao najpoznatiji valjevski slikar Ljuba Popović ."

Na ovoj izložbi smo prikazali radove, 11 polaznika likovne radionice od 4 do 14 godina. Valjevska publika će imati prilike da vidi radove Jane Dobrisavljević, Jelene Radojević, Nađe Milovanović, Valerije Jevtić, Anđelije Radojčić, Vanje Branković, Đurđe Stojanović, Vukašina Pavlovića, Nede Bošković, Petre Obradović i Nikoline Kolarević.
Izložba će trajati do kraja juna 2018.

Vakum

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.