Prva presuda za diskriminaciju boraca

imageU saopštenju za javnost Udruženje boraca rata od 1990 godine navodi da je u Valjevu doneta prva presuda za diskriminaciju boraca. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Doneta je prva jedinstvena presuda za diskriminaciju u Srbiji i Valjevu od strane Višeg suda Valjevo ako možemo da kažemo po novoj sudskoj praksi ili stavu sa najmanjim mogućim troškovima postupka, a što je za svaku pohvalu!!!
Uvek smo bili protivnici pojedinačnih tužbi, nagomilavanja sudskih troškova i podnošenja podnesaka ne dolaženja na suđenja i na takav način su se nagomilavali bespotrebni troškovi koji su se iz budžeta Republike Srbije slivali u ,,džepove" malog broja advokata iz Beograda, Niša, Kragujevca, Ivanjice, a na koje pravo su isti advokati imali po zakonu.
Tražili smo da se suđenja prekinu i da se država dogovori oko isplate nematerijalne štete za utvrđenu diskriminaciju i dnevnica jer su se velika sredstva odlivala za troškove po istim postupcima a da borci učesnici rata od te prve tužbe i presude nemaju ništa već samo advokati kojima to pripada po zakonu ali su ipak troškovi koji kada nebi bilo suđenja mogu konačno od istih sredstava da reše konačno ratne dnevnice.
Presuda za diskriminaciju se dobija da je borac učesnik rata diskriminisan po mestu prebivališta u odnosu na borce Topličkog okruga koji su dobili novčanu pomoć umesto ratnih dnevnica 2008 godine u dogovoru sa Vladom Republike Srbije i tada je isplaćeno 8 Opština.
Pojavljivali su se advokati po Valjevu obećavali sve i svašta pa čak advokatica iz Kragujevca da je Međunarodni sud doneo odluku da se Borcima isplati 32 evra po danu što je ,,prevara i laž" i neko je poverovao u to i dao punomoćje a nije ni pročitao šta je potpisao takvom advokatu. Skupljana su punomoćja po kafanama, restoranima, kućama, selima i td i to su sve bili advokati pojedinci sa strane a ne iz Valjeva.
Neki su gubili sporove u Srbiji naročito čuveni advokat iz Niša, zato što nisu postavili tužbeni zahtev kako treba i nisu imali svedoka učesnika u pregovorima sa Vladom Republike Srbije 2008 godine?!
Šta će biti sa takvim borcima koji su tužili i koji su dali punomoćja i koji du ih davali i ovih dana advokatu iz Niša, bar se tako predstavljao a oreko nevladine organizacije iz Lajkovca, e to će se znati u narednom periodu a koji su izgubili sporove za diskriminaciju i to važi za celu Srbiju ne samo za Kolubarski okrug i Valjevo.
Pisale su sve novine o tome, mediji prenosili, držali smo konferencije upozoravali ljude slali 1000 poruka ali i pored toga pojedinci su potpisali punomoćja na neviđeno čak i Beogradskim udruženjima koji su se oglašavali lepeći obaveštenja po banderama a u Brankovini je bilo elegantnije obaveštenje u crvenoj boji.
Da se vratimo na presudu ona je doneta u Valjevu za deset tužilaca a ne za jednog ili tri i troškovi su samo oko 36.000,00 dinara za svih deset boraca, a prve presude su za tri borca u drugim gradovima kretale su se i preko 120.000 a što advokatima pripada jer smo im mi dali punomoćja!?
Država ili predstavnik države Srbije je priznao da je postojala diskriminacija i da se neće žaliti na presudu što je još jedan dokaz da ratne dnevnice nisu isplaćene svima i da moraju da se isplate ili neka svi vrate pare od dnevnica mi ćemo odustati ili neka ostatku ,,sirotinje" kojima nije isplaćeno to isto isplate ni manje ni više nego mamin i tatinim sinovima preko sudova!!!
Dobro je da je sud postao nezavistan u svom radu i to se nije odavno desilo bar u boračkim zahtevima i to je dobar pokazatelj da se vlast nemeša u rad sudova bar za sada i bar u našem slučaju.
Pregovori si počeli ne dogovoreni i vodili su ih u nekoliko navrata Dejan Milošević Kuna iz Kuršumlije, Radomir Stojanović iz Leskovca i Bradić Ljubomir iz Valjeva.
Bilo bi dobro da se odmah prekinu sva suđenja da država nađe kompromisno rešenje na obostrano zadovoljstvo bez ugrožavanja budžeta Republike Srbije i isplati ono što duguje i nije kriva ova vlast nego ona iz 2008 i mnogo pre nje koja je delila ljude borce na one koji mogu da dobiju ratne dnevnice i one koji ih nisu dobili do današnjeg dana pa čak podelila i dva rođena brata u istom rovu i jedan naplati a drugi ne do današnjeg dana???!
Nadamo se prekidu suđenja i prekidu troškova koje nose ista jer upravo njih, troškove mogu dati za dug koji je nesporno sada utvrđen i to baš u Valjevu u Višem sudu po prvi put za deset boraca odjednom sa priznanjem zastupnika države da je izvršena diskriminacija po mestu prebivališta!
U poseti udruženju 03.05.2018 godine bio je zamenik gradonačelnika mr Dragan Jeremić što dodatno motiviše borce i udruženje da imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom!!!

Predsednik Ubr i
Generalni sekretar udruženja boraca
Gvozdeni puk Republike Srbije
Bradić Ljubomir“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.