„Pogledi u oku“

imageFestival osuđeničkog literarnog stvaralaštva, na temu „POGLEDI U OKU“ po 13.put je održan u KPZ Valjevo. Radove na ovom festivalu predalo je 147 autora.

Na raspisani konkurs prijavile su se 23 ustanove (kazneno-popravni zavodi, okružni zatvori, Specijalna zatvorska bolnica Beograd i VP Dom Kruševac). U kategoriji POEZIJA prijavilo se 114 autora sa 210 radova. U kategoriji PROZA prijavilo se 52 autora sa 70 radova. Ukupno 147 autora sa 280 radova.
Žiri bogatog iskustva u ocenjivanju književnih  dela radio je u sledećem sastavu:
– predsednik žirija, dr Ivan Zlatković iz Aranđelovca;
– član žirija, prof. Anđelka Jeremić iz Valjeva;
– član žirija, prof. Ivan Bazrđan iz Valjeva.

„Moram reći na veliko iznenadjenje ovaj festival ima svoje prave estretske domete, to je bio neočekivano za nas u žiriju da ćemo imati literat takvog kvaliteta od ljudi koji su sa druge strane zakona da tako kažemo, a vi vidite da je to čitav spektar različitih socijalnih priča od kojih život svakog od njih može biti priča za sebe“, kaže predsednik žirija dr Zlatković.
Na pitanje Vamedie da li bi žiri da nije zano o čijim se radovima radi , iz samih radova mogao da pretpostavi ko je u pitanju, kaže da je to nemoguće. „Ne , verujte radovi su toliko dobri i sveobuhvatni da nisam znao ko ih je pisao ne bih pretpostavio. Takodje jako je važno da je svaki rad pod šifrom, a mi zapravo ne znamo ko stoji iza šifre, pa čak i da nešto znamo o tom licu u toku žiriranja to nije poznato jer je šifrirano. Sve je dakle zaista zasnovano na kvalitetu radova“, kaže Zlatković.
U kategoriji proza:
-Prvu nagradu dobija rad „Zarobljena ravnica“ autor M.J. iz KPZ za žene Požarevac. Nagrađena dobija 15 000 dinara, knjigu i diplomu.
-Drugu nagradu dele, rad „Slike u oku“ autor D.I.  iz SZB Beograd i rad „Pogledi u oku“ autor N. F. iz KPZ Padinska Skela. Nagrađeni dobijaju po 5 000 dinara, knjigu i diplomu.
-Treću nagradu dele, rad „Vozač autobusa“ autor S. M. iz KPZ Požarevac,  rad „Pogledi u oku“ autor P.N. iz OZ Leskovac i rad „Bušnelova osveta“ autor V.I. iz OZ Leskovac. Nagrađeni dobijaju po 3 000 dinara, knjigu i diplomu.
Pohvaljeni su sledeći radovi: „Pogledi u oku“ autor G.D. iz KPZ Ćuprija, rad „Afirmacija na temu pogledi u oku“ autor Ž.G. iz KPZ Beograd – Nova Skela,  rad „Pogledi u oku“ autor M.D. iz KPZ Beograd – Nova Skela i rad „Sjaj u oku“ autor T. M. iz OZ Zaječar. Pohvaljeni dobijaju knjigu i diplomu.
U kategoriji poezija
-Prvu nagradu dobija rad „Oko posmatrača“ autor T.B. iz KPZ Sremska Mitrovica. Nagrađeni dobija
15 000 dinara, knjigu i diplomu
-Drugu nagradu dele, rad „Iznova sve neponovljivo“ autor M.D. iz KPZ Sombor i rad „Pričam ti snove“ autor B.V. iz SZB Beograd. Nagrađeni dobijaju po 5 000 dinara, knjigu i diplomu.
-Treću nagradu dele, rad „Susret“ autor Z.D. iz OZ Vranje, rad „Katapultirana“  autor J.L.I. iz SZB Beograd i rad „Loša računica“ autor V.P. iz OZ Zaječar. Nagrađeni dobijaju po 3 000 dinara, knjigu i diplomu.
Pohvaljeni su sledeći radovi: rad „Pogledi u oku 2“ autor K.N. iz KPZ Sremska Mitrovica, rad „Daleko je raj“ autor M.D. iz OZ Novi Sad,  rad „Ono kada te ljubav prepozna“ autor I.D. iz KPZ Sremska Mitrovica i rad „Samoća u trenu“ autor K.D. iz KPZ Sremska Mitrovica. Pohvaljeni dobijaju knjigu i diplomu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.