Preminuo otac Avakum

imageNekadašnji iguman manstira Tronoša, arhimandrit i dostojanstveni čuvar moštiju Svetog Nikolaja  Srpskog  u manastiru Lelić, otac Avakum preminuo je danas u 86-oj godini života.

Avakum, svetovno ime Branko Djukanović, rodjen je 11.jula 1932.godine u selu Stubo kod Valjeva . Monaško iskušeništvo proveo je u manastiru Pustinja iz kojeg je potom premešten u manastir Tronošu.Rukopoložen je u čin djakona 1965.godine , a potom je postao i jeromonah u Grabovcu. Iguman manastira Lelić postao je 2001.godine gde ubrzo postaje čuvar moštiju velikog Nikolaja.
Otac Avakum često je podsećao na reči Ave Justina sa kojim je imao tu sreću da razgovara o veri i Bogu, koji mu je bio podstrek i koji ga je ohrabrio rečima da i sveštenik i monah i hrišćanin čoovek , ako odlaze u manastir radi carstva nebeskog i radi Hrista , nikada neće pogrešiti.

Oca Avakuma pamtimo kao čoveka punog duha koji je uvek nalazio reči utehe za svakog ko je u manastir dolazio. Voleo je pčele, voleo je ljude, voleo je Lelić  i verovao da se svaka duša može spasiti i sačuvati , ako utehu i snagu pronalazi u Bogu. Svoje dužnosti uprkos bolesti poslednjih godinu dana nije preskakao već ih je obavljao sa istom snagom i voljom kao u počecima svog monaškog života.

Sama činjenica da se otac Avakum upokojio na dan velikog hrišćanskog praznika Uskrsa, svedoči o njegovom životu i posvećenosti Bogu. Opelo i sahrana biće obavljeni u 14h u mnanastiru Lelić 9.aprila.

Moja je čast  bila poznavati ga po njegovoj blagosti, toplini reči i ruke , a na kraju i osmehu koji je darivao. Veliko hvala za poznantstvo koje će, kao Vaše reči, odjekivati u godinama koje dolaze.

Slavica Vujanac

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.