Ministarka Mihailović obećala brze saobraćajnice i sredstva za branu

imageBrza saobraćajnica koja će Valjevo povezati sa Koridorom 11 i nova značajna finansijska ulaganja u branu „Rovni“ kako bi u poptunosti bila završena – najvažnije su vesti koje je na početku svoje današnje posete Valjevu novinarima saopštila ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je najpre na Iverku, na mestu gde se završavaju „duple trake“ kao deonica magistralnog puta M-4, rekla da je Vlada Srbije donela odluku da gradi brzu saobraćajnicu sa četiri trake od Valjeva do autoputa na Koridoru 11, a će omogućiti da se od Valjeva do Beograda stigne za 45 minuta.
„U toku ove godine videćemo kako ćemo finansirati izgradnju te saobraćajnice i procenjuje se da će koštati između 50 i 60 miliona evra. Mislim da postoji mogućnost da je finansiramo iz budžeta, ali i druge mogućnosti. U 2019. imaćemo određeno na koji način finansiramo izgradnju saobraćajnice i ako počnemo da je gradimo 2019. biće završena za dve i po do najviše tri godine“, rekla je ministarka Mihajklović dodajući da je buduća saobraćajnica važna za ceo Kolubarski okrug i privlačenje novih investicija.
Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović objasnio je da će ova saobraćajnica biti duga 17 kilometara. Generalni projekat CIP-a, kako je dodao, predvideo je izmeštanje državnog puta IB reda br. 27, Loznica-Valjevo-Lazarevac, u dužini od oko 17 km, gde bi se izgradio put sa 4 trake, za brzinu od 100 km/h. Predložena je trasa koja ide desnom stranom postojećeg puta, pruge i reke Kolubare, od Valjeva ka Lajkovcu, a put bi se priključivao na Koridor 11 kod petlje Lajkovac.
U nastavku posete, ministarka Zorana Mihajlović je na brani „Rovni“ predočila da će Ministarstvo građevinarstva obezbediti 50 do 60 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju za završetak gradnje ovog višenamenskog hidrosistema.
„Ovo se gradi 29 godina, neke stvari nismo mogli u prethodnih nekoliko godina da nastavimo, jer nije bilo toliko novca. Ali ovo je strateški važno za vodosnabdevanje ovog kraja i Srbije. Mislim da je vodosnabdevanje najvažnija stvar za budućnost u narednih 20 i 30 i više godina. Moramo kao država o tome da vodimo računa“, rekla je Mihajlović.

image Do sada je u projekat Regionalnog višenamenskog sistema „Stubo-Rovni“ uloženo oko 80 miliona evra, uključujući izgradnju brane i akumulacije, cevovoda i postrojenja za preradu vode, a procenjuje se da je za kompletan završetak potrebno još oko 20 miliona evra.
„Deo novca – 6,5 miliona evra je već obezbedila Kancelarija za javna ulaganja. Očekujemo u vladi do septembra da se dogovorimo za ostalo, kako ćemo to dalje finansirati kako bismo imali predviđena sredstva u budžetu za 2019. godinu za tu namenu“, dodala je Mihajlović.

image

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.