UVM predstavila program za četiri oblasti života u gradu

IZBORI 2024

Koalicija Ujedinjeno Valjevo može na konferenciji za novinare predstavila je svoj program za četiri oblasti: zaštita životne sredine, zdravstvo, sport i prosvetu.

Na prvo mesto kada su rešenja problema u gradu u pitanju koalicija Ujedinjeno Valjevo može istakla je zaštitu životne sredine o čemu je posebno govorio kandidat za gradonačelnika koalicije Ivan Manić. Manić kaže da UVM prvesntveno želi da Valjevo bude grad zdravih ljudi stoga je na prvom mestu ključno rešavanje aerozagadjenja

„Znamo i da Ministarstvo za zaštitu životne sredine i dalje nije dalo saglasnost na dokument  Plana kvaliteta vazduha 2022 – 2027 koji već u startu kasni sa primenom skoro 3 godine. Zato ćemo kao nova gradska vlast uraditi sledeće: Izvršićemo javni pritisak na Ministarstvo za zaštitu životne sredine da da se što pre izjasni o predatom im dokumentu, u kontrolu primene aktivnosti iz ovog plana ćemo uključiti sve zainteresovane strane i redovno ćemo izveštavati javnost o sprovedenim aktivnostima iz tog plana.S obzirom da kapaciteti Gradske toplane nisu ni blizu iskorišćeni, a  da bismo stimulisali priključenje individualnih kuća na toplanu ukinućemo plaćanje priključaka na sistem daljinskog grejanja (sadašnja vlast je donela odluku da je priključak besplatan u sledeće 2 godine).Iako se dolazak gasa  najavljuje već godinama, vidimo da se ništa ne čini na pripremi neophodne gasne infrastrukture kako bi se na gas priključile individualne kuće i zgrade u Valjevu.  Zato ćemo kao nova vlast odmah krenuti u izradu plana gasifikacije i izgradnju gasne mreže u Valjevu kako bi se što pre počelo sa korišćenjem gasa kao energenta“, rekao je Manić i dodao da će povećati izdvajanja za subvencionisanje mera energetske efikasnosti.

Po pitanju voda u našem grad UVM predlaže  pristupanje izradi potrebne projektne dokumentacije za izgradnju savremenog sistema za preradu otpadnih voda sa gradskoh područja i krenuti u traženje sredstava za njegovu izgradnju (pre svega kroz dostupne fondove EU),  plan zaštite najvažnijih vodotokova na teritoriji našeg grada koji bi obuhvatio izradu registra zagađivača, aktivnosti za njihovo eliminisanje i strogu kontrolu, kako bi se sprečilo dalje ugrožavanje reka našeg kraja. Takođe biće  pooštreno i kažnjavanje zagađivača.

„ Izvršićemo javni pritisak na nadležne republičke institucije da što pre stave u pogon akumulaciju Stubo-Rovni  kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje bar sela koja gravitiraju ka jezeru koja su danas bez vode“, rekao je Manić.

Naredni predlog odnosi se na rad preduzeća Eko Tamnava , izgradnju reciklažnih dvorišta  i transfer stanice

„Napravićemo plan sanacije postojeće gradske deponije kako bismo što pre po otvaranju novog regionalnog sistema krenuli u njenu sanaciju. Ona više ne sme da bude planina smeća na ulazu u naš grad koja se sve češće pali i dodatno truje naš vazduh.Pojačaćemo kontrolu lokacija na kojima se pojavljuju divlje deponije i drastično  povećati kazne za bacanje smeća. Pokrenućemo edukativne programe za podizanje svesti o potrebi očuvanja životne sredine“, rekao je Manić i najavio opsežne akcije pošumljavanja. Istovremeno Manić je podsetio da se ova koalicija odlučno protivi otvaranju rudnika litijuma.

„Imajući sve ovo u vidu, u četvrtak 9. maja u 19 časova u holu Centra za kulturu organizujemo prvu u seriji tribina pod nazivom Recite to gradonačelniku na kojima će stručnjaci za pojedine oblasti i građani javno savetovati budućeg gradonačelnika. Prva tribina će kao temu imati upravo zaštitu životne sredine sa fokusom na aerozagađenje i moguće otvaranje rudnika. Gosti na tribini su: Zlatko Kokanović  – Ne damo Jadar,Ljiljana Bralović – Savez ekoloških organizacija Srbije, Vladimir Radosavljević – iRevolucija“, najavio je Ivan Manić.

Vladimir Djordjević izneo je program vezan za zdravstvo u našem gradu napominjući da je njihova obaveza da učinie sve da prestanu politički pritisci na zaposlene u zdravstvu i njihovo ponižavanje da učestvuju u kampanji vladajuće stranke. „Odvođenje na sastanke u prostorije SNS-a uz rečenicu „to će ti značiti za posao“ više ne sme da bude kriterijum za to da li ćete imati bilo stalan ili posao na određeno vreme u valjevskim zdravstvenim ustanovama. Snimak sa jednog takvog sramotnog sastanka u Valjevu koji je procureo u javnost, dokaz je da se to zaista događa i naprednjaci više ne mogu da kažu da je to laž koju širi opozicija. Radite to i treba da vas bude sramota zbog toga! Naravno, ako razumete šta je to sramota“, rekao je Djordjević i naveo da se kao buduća gradska vlast obavezuju na rekonstrukciju zgrade bolnice .

O razvoju sporta govorio je Dragan Vuković koji je najavio jasne pravila i prioritete za finansiranje sporta sa akcentom na razvoj školskog i rekreativnog sporta kako bi se pozitivno uticalo na opšte zdravstveno stanje i pravilan razvoj dece i odraslih u Valjevu.

„Kada je u pitanju stvaranje uslova za razvoj školskog i rekreativnog sporta uradićemo sledeće: izgradićemo i opremiti sportske objekte (sale i igrališta) u školama tamo gde ih nema, i na gradskom, i na seoskom području, uložićemo sredstva u rad sportskih sekcija po školama kako bi deca mogla da se bave sportom bez dodatnih troškova za roditelje, promovisaćemo sport u školama kroz organizaciju različitih sportskih događaja i učešće poznatih sportista i sportskih radnika, oOdredićemo lokacije i izgraditi sportske terene u svim mesnim zajednicama tamo gde nedostaju, kroz podršku organizaciji različitih sportskih događaja promovisaćemo rekreativni sport i zdrave stilove života.Rešićemo i nedovoljno trasnparentno finansiranje sportskih klubova iz gradskih budžetskih sredstava. Iako su postojali pokušaji uređenja ove oblasti i dalje je prisutan voluntaristički način na koji sportski klubovi dobijaju novac iz gradskog budžeta. Stoga ćemo u ovoj oblasti uraditi sledeće:uvešćemo jasne kriterijume za finansiranje sportskih klubova iz gradskog budžeta, fokusiraćemo se pre svega na finansiranje aktivnosti mlađih selekcija.uvešćemo zabranu učešća gradskih funkcionera u organima sportskih klubova“, najavio je Vuković.

Po mišljenju koalicije višedecenijska saga o novoj hali sportova mora da se reši i završi. „Iako u okviru SRC „Petnica“ postoji balonom pokriven bazen, jasno je da se radi o lokaciji koja je ipak previše udaljena od centralnog gradskog jezgra i ne zadovoljava potrebe našeg grada i sportskih klubova čiji uspesi, na koje smo svi ponosni, zahtevaju postojanje adekvatnog zatvorenog bazena. Stoga se obavezujemo da ćemo razmotriti sve raspoložive opcije za izgradnju zatvorenog bazena na nekoj od gradskih lokacija i odmah krenuti u realizaciju tako odabranog rešenja“, najavio je Dragan Vuković .

Prosveta i kako je unaprediti na lokalnom nivou bila je tema kojom se bavio Nemanja Jakovljević istakavši da je jedan od prvih problema koji mora biti rešen objekat u kom se nalazi Medicinska škola.“Već duži niz godina taj objekat  ne pruža adekvatne uslove za funkcionisanje ove škole koja privlači učenike ne samo iz Valjeva.  Zato ćemo raditi na pronalaženju novog rešenje za zgradu Medicinske škole u kojoj bi bili obezbeđeni svi potrebni tehnički uslovi za obavljanje kvalitetne nastave.Dom za učenike u Poljoprivrednoj školi, ma koliko dobro radio, više nije dovoljan. Zato smatramo da bi Grad trebalo da pronađe način da oformi Dom za učenike i studente sa većim kapacitetima i tako im pruži bolje uslove za učenje i studiranje. Otvaranjem takvog objekta Valjevo bi postalo dodatno privlačno i za potencijalne studente i učenike iz šireg područja Srbije“, rekao je Jakovljević.

Po mišljenju UVM posebno je loše stanje u seoskim školama pa je neophodno povećati  sredstva za materijalne troškove i održavanje školskih objekata .

„Često nedovoljna budžetska sredstva za rad obrazovnih institucija moguće je dopuniti sredstvima iz drugih izvora (razni oblici projektnog finansiranja iz budžetskih izvora, EU i drugih donatorskih fondova i dr.). Za to već postoje neki sjajni  primeri valjevskih škola koje učestvuju u Erazmus plus programu Evropske unije. To pozitivno iskustvo bi trebalo proširiti i na ostale obrazovne institucije u našem gradu.Organizovaćemo programe obuke za zaposlene u prosveti za pisanje i realizaciju  projekata kako bi ih podigli kapaciteti obrazovnih institucija da koriste dodatne izvore finansiranja svojih aktivnosti. To će omogućiti obezbeđivanje dodatnih sredstava neophodnih za poboljšanje uslova u kojima rade škole na području grada, ali i realizaciju različitih inovativnih projekata“, najavio je Jakovljević.

 

12 comments on “UVM predstavila program za četiri oblasti života u gradu

  1. Dragana

    e upravo zbog ovoga necete dobiti moj glas, vama su prioritet cetiri oblasti koje ne donose novac, privredu i razvoj iste pomenuli niste, zato cete novac za vase smesne planove naci nigde!

    Reply
    1. Mirko

      Draganice, ovo je tek prva konferencija za štampu na kojoj se predstavlja porgram. Biće ih još dve. Na jednoj od njih će biti reči i o privredi. Ako si toliko nestrpljiva i ne možeš da sačekaš, otiđi na sajt svanuce.rs. Tamo se nalazi ceo program, pa i deo koji se odnosi na privredu.

      Reply
  2. Istina

    Draga gospodo:
    1. Put do svake seoske kuće mora odmah da se uradi. To selima i narodu treba. I gde god ima puta, neko će kad tada poželeti da se vrati i tamo nešto uradi. Tako živi kraj, zemlja, država….
    2. Izrada socijalnih karata za svako domaćinstvo, kako bi se znalo kome treba pomoć, subvencije u rešavanju aerozagađenja…
    3. Mora da se ukine zakazivanje pregleda kod specijalista i ukidanje liste čekanja na operacije. To je prosto, samo se obračunajte sa najkorumpiranijom mafijom u bolnici.
    4. Hitno odluka da svi moraju da se priključe na toplanu uz subvenciju lokalne samouprave.
    5. Pametan čovek koji će organizovati rad inspekcijskih službi i to 24 časa.
    6. Pametan čovek na čelo PU koji će naterati rad policije i inspektora koji poslednjih godina ne služe ničemu.
    7. Čišćenje grada i pranje ulica uvek kada dozvoljavaju vremenski uslovi.
    8. Izneštanje najvećeg trovača iz centra grada „Austroterm“.
    9. Uvođenje u red parkiranja kao nekada.
    10. Izgradnja pešačke zone u užem centru grada, znači bez kretanja automobila, bar u prečniku od 150m.
    11. Regulisanje saobraćaja sa jednosmernim saobraćajem uz izradu biciklističkih i pešačkih staza u širem delu grada, prečnika 2km.
    12. Izgradnja pešačke i biciklističke staze na levoj obali Gradca.
    13. Zabrana gradnje objekata pored reke Gradac.
    14. Zabrana gradnje višespratnica u centru grada, sve izmestiti na periferije…
    15. Stavljanje u funkciju pijaće vode sa akumulacije Rovni i hitno vodovod sa Rovni na Divčibare. Sramota je da Divčibare nemaju pijaću vodu, a imale je pre 30 godina. Pare uzeti za cevovod od kompanija koje najviše grade i poseduju Divčibare. Pa Tito bi to uradio do sada sa konjima i volovima, a ovi danas ne mogu sa letećim automobilima…
    Srećno u upravljanju gradom.

    Reply
  3. Globus

    auuu pa kako ovako naružiše medicinsku školu u kojoj su direktovali ljudi iz Demokratske stranke skoro 20 godina. jel to dokaz šta nas čeka ako dodjete na vlast? šta li na to kažu svi profesori medicinske koji su na listi ovog svanuća?

    Reply
  4. Miodrag

    Mozete da obecavate svasta, ali vise od nas nemozete uraditi. Nasa vlast radi za sve, svi smo jednaki u partiji bez obzira na skolsku spremu, zato i imamo direktore taksiste, konduktere, fizikalce, radnike sa trafike, zato nam je narodni poslanik konobar, dali smo mogucnost ljudima da zavrse fakultete iako su ponavljali razrede u skoli. Koja druga partija to nudi?

    Reply
  5. Janković

    Prvio za početak predstavite kandidate koji će taj program sprovesti,pa onda redom ovako odoše glasovi na drugu stranu

    Reply
  6. Rodoljub Stepanović

    I Vi sa ovima hoćete da,srušite vlast , Boga mi nećete se vi sa ovima leba najesti

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.