Predsedništvo Skupštine krši Statut grada

imageSkupština ne odgovara na odbornička pitanja, tvrdi nezavisni odbornik Ljubomir Radović. Ne dostavljanjem odgovora Statut krši predsedništvo Skupštine.

Odbornik Ljubomir Radović podseća da Statut grada navdi da odbornik ima pravo da postavlja pitanja vezana za rad Skupštine i rad preduzeća i ustanova čiji je osnivač Skupština grada i da na njih dobije odgovor na istoj ili narednoj sednici. Ipak to se u praksi ne dešava.
„Veliki broj odborničkih pitanja ostao je bez odgovora , čime se Statut drastično krši. Postavio sam nekoliko pitanja i ni na jedno nisam dobio odgovor“, kaže Radović.
On navodi da je otražio odgovore na sledeća pitanja:
1.Da li je neko u Gradskoj upravi zadužen za nadzor i praćenje realizacije Programa razvoja sportsa grada Valjeva od 2016-2020 godine?*Ova strategija je jednoglasno usvojena.
2. Koliko je zaposlenih koji dobijaju platu iz gradskog budžeta bilo stipendirano od strane nekadašnje Opštine Valjevo?*Zamenik predsednika Skupštine je obećao da će insistirati da se to reši na zadovoljavajući način.
3.Ko je dobio podršku od strane grada namenjenu poljoprivrednim gazdinstvima i koji kriterijumi su iskorišćeni prilikom rangiranja?*Velika zainteresovanost je bila medju poljoprivrednim proizvodjačima.
4. Dokle se stiglo sa sanacijm klizišta na kojem se nalazi groblje u selu Pijezdić?*česta miniranja na kamenolomima ubrzavaju klizanje stenovitog materijala.
5. U kom svojstvu i o čijem trošku su odbornik Skupštine grada i pomoćšnik gradonačelnika putvali u Portugal, odnosno u Češku, sa KUD Abrašević?*Zahtevao da se ovaj odgovor po članu 125 Poslovnika o radu dostavi svim odbornicima.

Radović kaže da su navedena pitanja samo neka od postavljenih, ali da nikada odgovore nije dobio. „Šta čeka vlast? Da li je poenta da mi istekne mandat pa će mi onda dostaviti odgovore? Skrenuo bih pažnju javnosti i na javnost rada same Skupštine jer živimo u XXI veku. U vreme konstituisanja ove Skupštine grada , lokalni medij koji je emitovao TV prenose skupštinskih zasedanja je imao dobru praksu da integralni snimak postavi na svom youtube kanalu. Takva praksa danas ne postoji pa veliki broj gradjana ostaje uskraćen za informaciju o dešavanjima na sednici“, kaže Radović zahtevajući od odgovornih postavljanje snimaka.
Pored činjenice da na pitanja ne odgovara ni Gradska izborna komisija od koje je tražio zapisnike sa jednog od biračkih mesta sumnjajući u nepravilnosti tokom izbora Radović pita:“Zbog čega je novinarima zabranjeno prisustvo na sednicama Gradskog veća? Zašto se izvršna vlast sakriva od medija? Zgog čega se fotoreporterima zabranjuje nesmetan rad tokom sednice?“
Na pitanje Vamedie ko je nadležan za dostavljanje odgovora na pitanja u Skupštini, Radović kaže da su to predsednik Skupštine, zamenik predsednika Skupštine i skupštinske službe.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.