Plan konkretnih koraka u razvoju Divčibara

imagePrvi put nakon više godina usvojen je Plan realizacije ključnih elemenata u razvoju Divčibara. Ovaj plan predlaže institucionalne okvire za realizaciju i praćenje samog plana, ali predlaže i konkretne radove koje je neophodno izvršiti.

Plan realizacije kako se navodi nije strateški dokument već predvidja kratkoročne i srednjoročne mere za planiranje, projektovanje i izgradnju osbnovnih infrastrukturnih objekata kao i rekonstrukciju i ulaganje u postojeću infrastrukturu. U planu kratkoročnih mera se predvidja projektovanje i izgradnja , ali i opremanje trafo stanice bLjuti krš, eksproprijacija zemljišta u svrhu realizacije infrastrukturnih projekat i asfaltiranje saobraćajnice drugog reda u naselju Ljuti Krš na Divčibarama. Predvidjeno je i asfaltiranje saobraćajnice i parkinga na Čalačkoj gredi od vodozahvata na čalačkom potoku do Ski staze Crni vrh.Projektovanje, izgradnja i asfaltiranje autobuskog stajališta i parkinga u centru Divčibara sa obezbedjenjem za prostor kioska, postavljanje rasvete duž valjevske ulice od centra do skretanja za Ježevicu, završetak iasfaltiranje desne strane trotoara duž Valjevske ulice .
Ovaj plan predvidja i sanaciju regionalnog puta preko Kaone, definissanje prostora i uredjenje prostora pijace, rešavanje problema kontejnera i kanti izradu brojnih projekata medju kojima je i Analiza efekata Studije opravdanosti proglašenja turističkog prostora „Divčibare” i definisanje koraka kako bi Divčibare konačno bile proglašene turističkim prostorom.
Srednjoročne mere predvidjaju eksproprijaciju zemljišta za izgradnju infrastrukture, kanalizaciju, vodovod, nove saobraćajnice drugog reda , ali i asfaltiranje više od 10 trenutno makadamskih ulica. U ovim merama predvidjeni su i radovi na elektroinstalacijama i telekomunikacionim mrežama.

Svi navedeni planovi trebalo bi da svojom realizacijom doprinesu brem razvoju Divčibara i unapredjenju njegovih turističkih potencijala. Da su Divčibare iako infrastrukturno nerazvijene ipak primamljive za turiste svedoči podatak da se na ovoj planini teško mogao naći slobodan ležaj već sa prvim ozbiljnijim snegom koji je pao.
Na ovoj planini već na proleće trebalo bi da počne i izgradnja sportskog i hotelskog komopleksa koji gradi preduzeće „Sport Agent” vlasništvo braće Miloša i Jovana Teodosića.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.