Velika sredstva za komunalnu izgradnju

imageZa komunalnu izgradnju grad je u 2018. godini predvideo milijardu i sedamnaest miliona dinara. Načelnik odeljenja za infrastrukturu Zoran Trifunović izrazio nadu da će za razliku od ove godine sredstva u narednoj godini biti i utrošena.

Na javnoj raspravi načelnik odeljenja za infrastrukturu Zoran Trifunović je rekao da je očigledno da su sredstva za 2018. Godinu kada je u pitanju komunalna izgradnja povećana.“Ako se uporedi sa 2017. godinom kada je plan bio 750 miliona, razlika nam već govori da je naš plan ambiciozan, dinamički i prepun projekata koji će za posledicu imati bolji život gradjana i bezbednost dece. Mi nismo realizovali u ovoj godini tih 750 miliona zbog tehničkih problema i neraspisivanja javnih nabavki, ali ja očekujem da će ova milijarda biti realizovana sto posto. Stavljene su stvari koje su potrebne. Imamo prostora, imamo sredstava, imaćemo vremena“rekao je Trifunović.
Pored pomenute milijarde načelnik je rako da se očekuje još novca jer je u ovoj godini 150 miliona izdvojilo Preduzeće za puteve Srbije za pojedine ulice i puteve u gradu. „Mislim da dugo vremena nisu dolazile pare , mislim i ubedjen sam da je to sada zahvaljujući gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću koji je u Beogradu pokazao i dokazao da je Valjevo na mapi Srbije. Dobili smo obećanja od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će sredstva doći u centralnu Srbiju i očekujem sredstva i u ovoj godini od republike“, kaže Trifunović.

Kako se moglo čuti 507 miliona opredeljeno je za putnu infrastrukturu u okviru koje se nalaze redovna održavanja asfaltiranih ulica i ulica sa zastorom od granitne kocke gde je predvidjeno 44 miliona, a 20 miliona je predvidjeno za trotoare u Dušanovoj. „Biće ostavljeni i izvodi za javnu rasvetu. Na ovoj poziciji nalaze se i trotoari, parkinzi , pešačke staze . Održavanje čistoće 20 miliona, održavanje zelenih površina 25 miliona, predvidjeno je 226 miliona za seoske vodovode i za rekonstrukciju gradskih vodovoda. Javna rasveta, video nadzor 76 miliona, lokalni ekonomski razvoj 66 miliona za industrijsku zonu, zaštita životne sredine kod nas je 36 miliona i to se odnosi uglavnom na Divčibare“kaže Trifunović.

Trifunović navodi da je za hiljadu metara asfalta, širine 3 metra neophodno šest miliona dinara, „To praktično znači da za 50 pravaca treba 300 miliona, a na poziciji je 45 miliona. Radimo sa pažnjom, gde ima više proizvodnje i gde ima dece i tako ćemo i nastaviti . Poljoprivreda je nešto o čemu se dosta govori i doprinos je ove godine u tome što u neka sela nisu 40 godina ušle mašine , takvih zaseoka ima mnogo, sami seljaci kažu nije bitno koliko košta malina i šta ćemo mi raditi nama treba voda, struja i put, naš doprinos je da u selu uradimo što više i opredelili smo 100 miliona dinara sada za 2018. godinu. Predvidjeno je 36 miliona za izradu Studije izvodivosti revizija projekta sanacije otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže u zoni Divčibara“, kaže Trifunović.
Za narednu godinu po njegovim rečima predvidjena je izrada brojnih projekata medju kojima su kako kaže, projekat zatvorenog bazena, parking iza Penzionog, biciklistička staza i pešačka staza u Uzun Mirkovoj ulici, projekat Ulice Vladike Nikolaja raskrsnica sa Srbijankom, projekat raskrsnice i mosta u Novom naselju, novi projekat za kružni tok Sindjelićeva Knez Mihailova gde je sada semaforska signalizacija trenutno, Ulica Jakova Nenadovića kompletna, Poparski put i Suvoborska ulica gde su predvidjeni novi ivičnjaci, trotoari, javna rasveta u Užičkoj, čišćenje brane će po njegovim rečima ove godine biti uradjeno.
„Suština je da u odnosu na prethodne godine naredne godine biće mnogo više uradjeno. Plan je razvojni , dinamičan , obuhvaćene su sve Mesne zajednice imamo vremena, duga je godina i nadamo se da neće biti problema kao ove godine da sve planirano i završimo,“ zaključio je Zoran Trifunović.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.