Opšta bolnica poslovala uspešno u 2017.godini

imageOpšta bolnica u Valjevu 2017.godinu završava sa prenetim minusom iz prethodnih godina. Samu 2017. godinu obeležile su brojne donacije i nabavke novih aparata.

Direktor bolnice dr Zoran Djurić kaže da u ovoj godini bolnica nije napravila dugove. „ Postoje dugovi iz 2011. godine koji se praktično prepisuju iz godine u godinu. To su dugovi u visini od 600 miliona dinara, a u ovoj godini mi smo se uklopili u dobijena sredstva RFZO-a. Mi nismo u mogućnosti da te dugove saniramo jer nemamo sredstava za to, krećemo se u okviru onih sredstava koje opredeljuje RFZO“, rekao je dr Djurić .
Ipak u ovoj godini na izmaku zahvaljujući popravci aparata i nabavci novih kao što je skener bolnica je uspela da od marta meseca kada je skener stigao uradi 6737 pregleda, na magnetu 6516 pregleda, 399 mamografija i 1416 procedura u angio sali. „Bilo je predvidjeno da od Nove godine magnet krene u režimu prepodnevnog rada kako bi ga sačuvali da traje duže, ali obzirom da je lista pacijenata ogromna, magnet će u 2018. godini raditi i prvu i drugu smenu. Popravka i prepravka košta izmedju 500 i 600 000 evra, ali potrebe su velike pa će ipak raditi u dve smene. Inače u ovoj godini dobili smo od ministarstva novi ultrazvučni aparat najnovije generacije u vrednosti od 3 miliona dinara, monitor za praćene pacijenta u vrednosti od 1,9 miliona dinara, aparat za anesteziju u vrednosti od 5 miliona dinara, pomenuti skener vrednosti 45 miliona dinara, zamenjena hladna glava magneta vrednost 4 miliona plus PDV, angio sala zamenjena cev u vrednosti 60 000 evra. Za renoviranje kupatila dobijeno je 3 miliona i krečenje 4 miliona tako da je okvirno dobijeno oko 73 miliona dinara od ministarstva zdravlja“, navodi Djurić.
U ovoj godini brojne donacije pomogle su rad bolnice pa je izmedju ostalog iz donacije uradjena pedijatrija 12 miliona dinara, fasada na zgradi neurologije oko 2 miliona , dve izolete po 1,1 miliona , dva paročistača 230 000 , ultrazvučni aparat vrednosti 2 miliona dinara, sterilizator oko 8 miliona dinara , aparati oko 500 000, približno 500 000 dobijeno je u robi, odnosno mesu. „ Distribucija nam nije naplatila montažu trafoa, privatnik je donirao dušeke i toplomere, apsolutni filteri za šok sobu, pribor za jelo, klime, stigao je pištolj za biopsiju prostate i dojke , a imali smo i uštedu na laboratoriji oko 10 miliona dinara. Očekuje nas u sredu još jedna donacija kreveta i stolica za preglede i o tome ćemo više govoriti kada Vam predstavimo donatora koji će izdvojiti oko milion i više dinara“, kaže Djurić.

image Konačno je donet kadrovski plan za 2017 godinu na 1242 zaposlena. „Neka projekcija , koliko bi nama trebalo je 1256 što podrazumeva još dva lekara na vantelesnoj i da dva lekara dobiju posao na opštoj hirurgiji, jedan embriolog, apotekar itd. Što se tiče broja u ovoj godini je zaposleno uz saglasnost ministarstva: 11 lekar, 4 više medicinske sestre, 14 srednjih medicinskih sestara. To nije ni malo, ali nije ni mnogo. Mi svakog meseca dostavljamo ministarstvu te podatke i šaljemo zahetv. Sada baš krajem godine otišlo je dosta ljudi u penziju, s druge strane raskinuti su radni odnosi sa ljudima kojima neplaćeno ističe krajem ove godine, koliko ćemo dobiti videćemo , ali poslali smo zahteve ministarstvu“, rekao je Djurić
U prvom februarskom roku bolnica je tražila od ministarstva devet specijalizacija , a dobila je pet dok je u drugom roku u septembru dobijeno pet subspecijalizacija i još osam specijalizacija.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.