Naredne godine cevovodi za valjevska sela

imageHidroakumulacija Rovni trenutno se nalazi u trećoj fazi tehničkog prijema, a za narednu godinu iz ovog preduzeća najavljuju cevovode za okolna sela.

Praktično govoreći jezero je u fazi punjenja , a po rečima direktora JP Kolubara Zorana Mitrovića može se smatrati da je brana u jednom predvidjenom obimu i profunkcionisala. „ U toku je treća faza tehničkog prijema akumulacije, a u julu smo dobili dozvolu za probni rad na godinu dana.Stanje koje sam ja zatekao je takvo da je uradjen cevovod u dužini od 27 kilometara sa svim pripadajućim pratećim objektima, elektro, mašinski, merni blokovi, katodna zaštita, rezervoari. I taj cevovod je stigao do Slovca do brda Oštrikovac i dalje nije moguće prema Opštinama jer nema tehničke dokumentacije“ , kaže Mitrović.
Upravo pšotreba nastavka radova i izugradnja cevovoda bio je povod da se sredstva zatraže od fondova EU. „Mi smo aplicirali za ta sredstav , ali još uvekl nema odgovora koji se može smatrati konkretnim . Nadamo se da će početkom naredne godine i taj odgovor uslediti kako bismo uopšteno mogli da odlučimo šta dalje i na koji način“, navodi Mitrović dodajući da neki rezervni planovi postoje u slučaju izostanka sredstava.
Odbornike na sednici Skupštine posebno su zanimali cevovodi do okolnih sela za šta je Mitrović pojasnio da su sredstva takodje tražena od Direkcije za vode , ali se za ovu godinu zakasnilo. „U budžetu grada je opredeljeno 20 miliona dinara za vodovode za Stubo,  Paklje, Sandalj, Sušicu i Lelić. Kolubara ima gradjevinsku dozvolu i projektnu dokumentaciju, pa su radovi generalno mogli početi u ovoj godini , ali je problem što tih 20 miliona nije dovoljno. Zato smo od Direkcije za vode zatražili još 20 miliona koliko je realna potreba. Od nas se tražila potvrda da je grad opredelio sredstva u budžetu , jedan deo zapravo i to je poslato, ali je taj papir Direkcija vratila zbog neodgovrajuće forme. Kada smo i to ispravili praktično je prošao rok za apliciranje pa smo generalno za ovu godinu zakasnili“, objasnio je vd direktora JP Kolubara.
Po njegovim rečima sa gradskim rukovodstvom je dogovoreno da za narednu godinu bude opredeljeno 40 miliona dinara i to za navedena sela , ali i za levu stranu reke Jablanice. „Dakle to je dva puta po 20 miliona dinara iz gradskog budžeta i da onda apliciramo u Direkciji za vode za dodatnih 40 miliona dinara kolikoje potrebno kako bi se ti cevovodi izgradili“, zaključuje Mitrović navodeći da ukoliko se obezbede sredstav svi radovi mogu odmah početi jer je sva neophodna dokumentacija pripremljena.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.