Izložba povodom 40 godina barske pruge

imageDanas će sa početkom u 12.00 sati, u Holu Centra za kulturu Valjevo, biti otvorena izložba povodom 40 godina barske pruge i 45 godina ORA Beograd – Bar.

Ovo je prvi put da će ova izložba biti predstavljena valjevskoj javnosti i na slikovit način prikazuje život mladih koji su učestvovali u izgradnji ove značajne saobraćajnice. Beogradska publika imala je priliku da vidi izložbu u stanici Beograd septembra prošle godine u okviru manifestacije “Pruga mladosti”, a nakon toga bila je predstavljena publici u Prijepolju.
Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa manje poznatim detaljima iz života učesnika Omladinske radne akcije Beograd – Bar tokom izgradnje pruge a značaj izložbe se posebno oslikava ako se ima u vidu da će istog dana po prvi put, nakon pune četiri decenije, biti puštena u rad rekonstruisana deonica barske pruge između Resnika i Valjeva zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita.
Udruženje učesnika Omladinskih radnih akcija i volontera Srbije, Udruženje učesnika ORA Beograda i Ferijalni savez Srbije, u saradnji sa sve četiri železničke kompanije u Srbiji, u septembru prošle godine obeležile su dva značajna jubileja – 45 godina Omladinske radne akcije Beograd – Bar i četiri decenije barske pruge.
Jedna od najvećih saobraćajnica u Srbiji, pruga Beograd – Bar prošle godine obeležila je svoj 40. rođendan. Naime, 29. maja 1976 godine „Plavi voz“ je prošao ovom prugom, čime je ona zvanično puštena u rad. U izgradnji ove pruge veliki doprinos dali su učesnici ORA „Beograd-Bar“, kao jedne od najznačajnijih omladinskih radnih akcija toga vremena. Za pet godina, na izgradnji pruge bilo je angažovano preko 12 hiljada učesnika, svrstanih u 234 omladinske radne brigade, koje su bile sačinjene od pionira, studenata, radnika i mladih ljudi iz zemlje i inostranstva. ORA „Beograd-Bar“ zvanično je počela sa radom 11. jula 1971. godine u Prijepolju i trajala je sve do 1975. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.