„Dosije Prijezdić“ 3

imageLokalni front na konferenciji za novinare podsetio gradjane na slučaj meštana Prijezdića i dugi niz apela da se problemi sa putevima i ekološkim zagadjenjem reše na koje je aktuelna vlast ostajala nema.

Ivan Milovanović aktivista Lokalnog fronta podsetio je novinare na nekoliko činjenica vezanih za slučaj Prijezdića:“ Prošlo je 217 dana od protesta građana, koji je održan upravo na ovom mestu, a problemi građana Prijezdića još uvek nisu rešeni. Prošla su 74 dana otkako je samostalni odbornik u Skupštini grada, Ljubomir Radović, gradonačelniku uputio dva zahteva. Prvi, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, inicira donošenje odluke o visini naknada za vanredni prevoz i da obezbedi da ih sadašnji i budući korisnici uredno plaćaju. I drugi zahtev, da gradonačelnik inicira nadzor nad postupanjem(nepostupanjem) službenika gradske uprave, zbog evidentnog nečinjenja u prethodnom periodu. Putem L-1027, samo u 2015. i 2016. godini prevezeno je blizu 800000 tona kamena. Prema približnoj proceni koju smo na osnovu dobijenih podataka mogli da uradimo, gradska kasa je ostala lakša za oko 25000000,00 dinara“.

Nezavisn odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović je rekao da je sasvim jasno da lokalna vlast po pitanju Prijezdića nije uradila ništa.“Prošla su 74 dana otkako smo gradonačelniku uputili dva zahteva. Prvi, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, inicira donošenje odluke o visini naknada za vanredni prevoz i da obezbedi da ih sadašnji i budući korisnici uredno plaćaju. Na taj način bi se obezbedio bar deo novca za puteve koje svakodnevno uništavaju teški kamioni. I drugi zahtev, da gradonačelnik Gradskom veću naloži nadzor nad dosadašnjim postupanjem(nepostupanjem) službenika Gradske uprave, zbog evidentnog nečinjenja u prethodnom periodu. Šta je gradonačelnik do sada uradio? Šta je učinilo Gradsko veće“?upitao je Radović.
Lokalni front je izneo podatke da je putem L-1027, samo u 2015. i 2016. godini prevezeno je tačno 789613.69 tona kamena. Eksploatacija kamena, po zakonu, putem poreza, plaća se i lokalnoj zajednici (u iznosu od 40%). Gradski službenici, na žalost svih građana Valjeva, ne znaju ništa o novcu kojim se na ovaj način puni budžet grada Valjeva. „Ipak, informacije o tome pribavili smo preko Ministarstva rudarstva i energetike. Svako preduzeće, koje se bavilo eksploatacijom kamena u 2015. i 2016. godini bilo je dužno da Republici plati 23,00 dinara po iskopanoj toni ovog prirodnog resursa. Kada ovom iznosu dodamo i naknadu za vanredni prevoz, a na osnovu podataka koje smo uspeli da pribavimo, dolazimo do približne procene od 25000000,00 dinara za koliko je po ovom osnovu olakšana gradska kasa.Od vlasti smo dobijali samo različite izgovore u vezi sa problemima meštana Prijezdića. Jedan od njih govori o tome da grad Valjevo nema upravljača puta, tj. da niko nije nadležan za ovaj put konkretno. Podsećamo naše sugrađane da su mnogi putevi tokom 2017. godine rekonstruisani, asfaltirani, svečano otvarani. Pitamo se u čijoj su nadležnosti ti putevi?“kaže Radović.
On podseća da je na sednici Skupštine iznet podatak da je neophodno 200000000,00 dinara da bi se 7km puta kroz Prijezdić uradilo onako kako treba i da je to prevelika cifra za grad Valjevo. Sa druge strane, kako tvrdi, gradski funkcioneri i službenici nisu zainteresovani za prihode od eksploatacije mineralnih sirovina. „Videli smo da im nije potrebna ni naknada za vanredni prevoz koju bi plaćali oni koji te puteve i oštećuju, videli smo kako se poreskim dužnicima olako opraštaju milionski dugovi prema Valjevu i Valjevcima… Najgore opravdanje od svih, je u stvari sramotan spin, kojim se tvrdi sledeće: Građani su sami krivi jer su prodali svoju zemlju!? Ovakva tvrdnja je zaista velika sramota za gradsko rukovodstvo! Građani sa svojom imovinom imaju pravo da rade šta god požele. Na gradskoj vlasti je da vrši procenu i da donese odluku, konsultujući i ljude koji tu žive, da li će se i gde na teritoriji grada Valjeva dozvoliti eksploatacija prirodnih resursa. Naravno, odgovorna vlast odluku trba da donese uzimajući u obzir da građani tog dela teritorije grada Valjeva već imaju probleme sa klizištima, sa vodosnabdevanjem, sa putnom infrastrukturom“, zaključio je Radović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.