Vakcinacija protiv gripa u sezoni 2017 / 2018

imageInstitut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ Beograd je isporučio Zavodu za javno zdravlje Valjevo 5239 doza vakcine protiv gripa za sezonu 2017/2018. godine. Istog dana je vakcina prosleđena zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite i to: domu zdravlja Valjevo 2575 doza, domu zdravlja Lajkovac 400, Ljigu 618, Mionici 460, Osečini 567, Ubu 464 doza .

Za potrebe vakcinacije zdravstvenih radnika i lica u kolektivnom smeštaju, Zavod za javno zdravlje Valjevo je preuzeo 155 doza.

Distribuirana je inaktivisana vakcina protiv gripa – Vaxigrip , proizvođača Sanofi Pasteur koja sadrži sojeve virusa gripa A tipa A (N1N1 ,H3N2) i jedan soj tipa B.
Vakcinom protiv gripa je potrebno zaštiti osobe sa hroničnim oboljenjima srca, pluća,bubrega, s oslabljenim imunitetom, kao kao i korisnike i zaposlene u ustanovama socijalne zaštite i zdravstvenim ustanovama.Preporučuje se da vakcinu prime i gojazne osobe i trudnice u konsultaciji sa nadležnim ginekologom, kao i osobe starije od 65 godina i zaposleni u javnim službama .

U Domu zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, u gradskim ambulantama krenuće sutra, dok će u seoskim ambulantama početi u toku nedelje (po rasporedu rada ambulanti). Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su dijabetičari, pacijenti sa bolestima pluća, srca i krvnih sudova itd.). Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i Pedijatrije. Vakcina sadrži sve sojeve gripa predviđene za ovu sezonu, za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest meseci.
Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave. Dom zdravlja Valjevo je ove godine dobio 2.575 doza. Prošle godine protiv sezonskog gripa vakcinisalo se 2.405 ljudi, što je oko 300 više nego 2015.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.